Blij zijn met coulanceregeling?

Vraag gesteld door Jan Trooster op 12 juli 2016

Goeden dag,
In 2011 kocht ik bij de Skodadealer een nieuwe Fabia Diesel Greenline. De huidige KM stand is 76.000.
Lampje op dashboard brandt en het is volgens de garage een EGR-module die vervangen moet worden. Het heeft iets met de naverbranding te maken.
Kosten: € 1.012. Na een goed gesprek is mij door de garage een coulanceregeling aangeboden waarover ik binnen twee weken moet beslissen. Men is het met mij eens dat ik niet had mogen verwachten dat dit onderdeel het zo snel zou begeven. De reparatie kan voor € 760 worden uitgevoerd.
Ik heb inmiddels maar een afspraak gemaakt.
Ik vraag me wel af of dit redelijk is.
Ben benieuwd naar uw reactie.
groet

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een Skoda gekocht waarbij nu de EGR-module vervangen moet worden. De dealer doet een bijdrage van 25%.

Na verloop van de garantie heeft u als consument nog de mogelijkheid om u op de wet te beroepen. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u heeft gekocht. Deze verwachtingen hangen vervolgens weer samen met onder meer de leeftijd, het gebruik, onderhoud en het gebrek zelf.

Gezien de kilometerstand is bij normaal gebruik het vervangen van de EGR module aan de vroege kant. De dealer erkent dit ook en draagt een deel van de kosten. Een wat groter deel zou echter niet misstaan. U zou nogmaals met de dealer om de tafel kunnen gaan zitten en een hogere bijdrage vragen. Een bijdrage tussen de 25 en 50 % is redelijk. Komt u er met de dealer niet uit dan heeft u de mogelijkheid om uw zaak voor te leggen aan de Geschillencommisssie Voertuigen.

Voor de wijze waarop u de dealer kunt aanspreken verwijs ik u naar het "stappenplan klachten na aankoop"op onze website.