Annuleren koopovereenkomst onder voorbehoud

Vraag gesteld door Rubika op 26 januari 2015

Ik heb op 24-01-2015 een koopovereenkomst onder voorbehoud ondertekend.
De auto was niet aanwezig en tevens was toevallig ook de APK die dag verstreken.
Voor APK moest ik 300 euro extra betalen wat ik niet heb geaccepteerd en gezegd dat ik de APK zelf wel zou regelen. De APK hield in de keuring, manuren en materialen. Mondeling hadden we een inruilprijs afgesproken maar door cijfer-gegogel heeft de verkoper de prijs verkeerd en minder op de koopovereenkomst geplaatst. Het onder voorbehoud houdt in het bekijken en rijden van de auto. Omdat de APK verlopen is kan ik de auto wel bekijken en rijden op groene kentekenplaten, maar daarna mag ik er niet meer mee rijden en kan ik niet naar een APK-keurstation.
De auto zal over 14 dagen door ons kunnen worden bekeken en bereden.
Door al deze vergissingen en fouten, heb ik 2 dagen na ondertekening van de koopovereenkomst "Onder voorbehoud" een mail gestuurd dat ik de koopovereenkomst wil annuleren. Ik heb gelezen dat dit mogelijk is binnen 3 dagen na ondertekening van een koopovereenkomst en zonder boete. Is dit juist? Mocht dit niet juist zijn, wat zijn dan de mogelijkheden, als deze er zijn? Als er niets mogelijk is kan ik dan toch onder de koopovereenkomst uit komen door te zeggen dat de auto ons niet bevalt?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Nu in casu geen sprake is van koop op afstand, kunt u zich dan ook niet beroepen op bedenktijd! Eventueel kunt u onder de koopovereenkomst uit komen door u te beroepen op het `voorbehoud`, welke u in de koopovereenkomst heeft laten opnemen. Waakt u er wel voor, dat u dan met geen enkel woord rept over `annuleren` van de koopovereenkomst. Dit ter voorkoming van eventuele annuleringskosten, welke door de garagist in rekening kunnen worden gebracht.