Weigeren reservering obv geslacht

Vraag gesteld door Dunn3r op 22 oktober 2018

Afgelopen 2 weken zijn ik en 3 vrienden druk bezig geweest om voor de wintersport een leuke plek te zoeken. We hadden onze keuze gemaakt, alles leek definitief te zijn en ik zou afgelopen weekend de factuur ontvangen zodat ik de aanbetaling kon doen. Helaas ontving ik geen factuur maar bericht vanuit de tussenpersoon dat de eigenaar geen toestemming geeft voor de verhuur van het appartement aan 3 mannen. Ik vraag me eigenlijk af of dat zomaar mag, dit lijkt me toch discriminatie op basis van geslacht. Aan de ene kant kan ik het me vanuit de verhuurder wel voorstellen want een groep met mannen kan een appartement natuurlijk binnen 1 week in een veel mindere staat achterlaten dan gewenst. Maar toch, mag dit eigenlijk wel? Is dit niet gewoon iets wat de verhuurder moet afvangen door middel van zijn voorwaarden en de borg?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of er sprake kan zijn van discriminatie op grond van geslacht, nu u van de tussenpersoon te verstaan heeft gekregen, dat de verhuurder van de accommodatie uiteindelijk niet ter beschikking wil stellen aan een drietal mannen.

Het is inderdaad dubieus dat de verhurder de accommodatie aan u/jullie niet wenst te verhuren op grond van het geslacht. U zou kunnen overwegen hiertegen een klacht in te dienen bij meldpunt discriminatie in het desbetreffende land. Mocht het een EU-lidstaat betreffen, dan zou u de klacht ook kunnen voorleggen aan het Europees Consumenten Centrum (ECC: voor grensoverschrijdende consumenten geschillen).

Nakoming vorderen
Als ik u goed begrijp is er wel een huurovereenkomst tussen u en de verhuurder overeen gekomen. In dat geval zou u nakoming kunnen vorderen van de huurovereenkomst, dan wel een schadevergoeding kunnen eisen(verhuurder dan wel bemiddelaar), indien een gelijkwaardige accommodatie duurder zou uitpakken.