vier seizoenen band

Vraag gesteld door CarlKrijnen op 20 november 2017

zijn die in Belgieen en duitsland ook voldoende in de winter

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U wilt weten of 4-seizoenenbanden in België en Duitsland voldoende zijn in de winterperiode.

België
In België is geen regelgeving met betrekking tot het gebruik van winterbanden. Onder winterse omstandigheden worden ze echter wel aanbevolen. Voor winterbanden wordt een minimum profieldiepte van 4 mm aanbevolen.

Duitsland
In tegenstelling tot België kent Duitsland wel strenge eisen toe aan winterbanden. In Duitsland is het namelijk verplicht om banden met winterse eigenschappen te gebruiken bij winterse omstandigheden. Sinds kort is de definitie van geschikte banden in de Duitse wet aangescherpt. Banden met alléén M +S aanduiding zijn niet meer voldoende. De band moet voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje).

Er is een overgangsregeling voor het gebruik van banden die alleen M+S markering hebben. Deze mogen nog tot 30 september 2024 gebruikt worden, mits zij voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Let bij het kopen van nieuwe banden daarom goed op de productiedatum van de band.

Let op:
Er zijn ook zomerbanden met M+S aanduiding. Deze zomerbanden hebben geen winterse eigenschappen en zijn dus niet geschikt voor het rijden in Duitsland bij winterse omstandigheden, dus ook niet in de overgangsperiode.

Meer informatie over winterbanden in België en Duitsland vindt u op onze website.