Politie Duitsland wil dat ik mijn rijbewijs opstuur voor aantekening van 1mnd rijontzegging

Vraag gesteld door KPS op 24 maart 2017

Heb boete ontvangen en ook al betaald. Spreek geen duits maar begrijp dat politie duitsland mijn rijbewijs wil hebben om er een aantekening op te maken.
naar mijn weten is rijbewijs officieel eigendom van gemeente van uitgifte en enige schade ( aantekening ) is strafbaar. Plus geen rijbewijs is betekent geen werk of illegaal in NL rijden. Kan er een internationaal rijbewijs worden opgestuurd en wordt dat geaccepteerd of kan er een zgn "TRUE copy"worden opgestuurd of andere oplossing ? Mijn gebrek aan Duits maakt communiceren of bellen zeer moeizaam en het niet goed begrijpen (mijn zijde)kan nog meer problemen geven. Een door mij verzonden email in engels met een google vertaling eronder heeft geen enkele reactie gegeven.
Hoop dat ANWB hier een oplossing heeft.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een verkeersovertreding begaan in Duitsland. Naast een geldboete heeft u tevens een maand rijontzegging opgelegd gekregen. U heeft een aantal vragen over de rijontzegging.

Bij een forse verkeersovertreding volgt er in veel Europese landen naast een geldboete meestal tevens een maatregel met betrekking tot het rijbewijs, zo ook in Duitsland.

Bevoegdheid aantekening Duitsland
Duitsland is bevoegd om een aantekening te maken op het Nederlandse rijbewijs in de vorm van en stempel/sticker. Bij het 'oude rijbewijs' (papieren/linnen rijbewijs) diende het vijfde vlak voor dergelijke aantekeningen.

Internationaal rijbewijs (IRB)
Toezending van het IRB of en kopie van het rijbewijs volstaat niet. U dient het originele rijbewijs op te sturen (bij voorkeur per aangetekende post).

Alternatieven
  • Sommige deelstaten in Duitsland leggen aan niet-ingezetenen (bijv. Nederlanders) in plaats van en rijverbod, een verdubbeling van de geldboete op. U zou hier desgewenst om kunnen verzoeken.
  • Tweede optie is naar een Bussgeldstelle/ Bussgeldbehörde - in de deelstaat alwaar overtreding is begaan - af te reizen om een aantekening te laten maken. Voordeel is dat u het rijbewijs direct retour ontvangt. Bovendien wordt in veel gevallen de maatregel (rijontzegging) pas de volgende dag van kracht, waardoor u géén tweede persoon met een geldig rijbewijs nodig heeft om thuis te kunnen komen (rijontzegging ging voorheen dezelfde dag in). Informeer voor de mogelijkheden bij de dossierbehandelaar, van wie de gegevens rechts bovenaan de brief staan vermeld.

Meer informatie over verkeersboetes uit Duitsland vindt u op onze website.