Mag je bij koopcontract ontbinding van auto ook het afleveringsbedrag terug eisen?

Vraag gesteld door woostrum op 13 oktober 2016

Na 7 elektrische storingen met mijn Seat Ibiza heb ik door middel van een brief contract ontbinding geeist, en daarbij het aankoop bedrag van de auto.
De garage gaat daarbij wel akkoord. En wil mij 8000 euro terug betalen. Maar ik heb alleen in totaal 8700 euro betaald voor de auto.
Dat betekent dat ze het bedrag van het afleverpakket, dat 699 euro was, niet mee rekenen.
Nou zou ik als ik bij hun weer een nieuwe auto koop dat afleveringsbedrag niet hoeven te betalen voor de nieuwe auto.
Maar ik wil bij hun, vanwege de slechte service, geen nieuwe auto meer kopen.
Mag ik dus bij het terug vragen van het aankoopbedrag ook het bedrag van de afleveringskosten eisen?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een Seat gekocht bij een autobedrijf voor € 8700,- inclusief € 699,- afleveringskosten. Vanwege vele elektrische storingen stemt de verkoper in met ontbinding van de koopovereenkomst. enige struikelblok is dat de verkoper niet de leveringskosten wil terugbetalen, doch € 8.000,- U vraagt zich af of u tevens recht heeft op terugbetaling afleveringskosten.

Naast het feit dat afleveringskosten hevig ter discussie staan, zie ik niet in waarom merendeel van deze kosten door garagist niet aan u terug worden betaald. Afleveringskosten behelsen doorgaans niet mer dan overschrijven kenteken, afvullen vloeistoffen, volle tank en reinigen/poetsen auto.

Afhankelijk van de duur dat u de auto tot uw beschikking had en het aantal gereden kilometers zou het redelijk zijn hier een leine vergoeding voor te bieden aan de verkoper. een dergelijke berekening zouden wij eventueel voor u kunnen uitvoeren.

Mocht de garagist aangesloten zijn bij de Bovag, dan zou u ook kunnen voorstellen om € 8.000,- alvast terug te ontvangen om vervolgens het struikelblok afleveringskosten ter beoordeling voor te leggen aan de Geschillencommissie Vortuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.