Vervoer afgemelde caravan naar land buiten de EU

Vraag gesteld door Querix op 06 september 2018

Ik wil mijn caravan cadeau doen aan een vriend van buiten de EU. Hij komt met zijn eigen auto de caravan ophalen en wil ermee naar Servië terugrijden. Ik wil volgende week mijn kenteken in Nederland afmelden. Dat gaat heel makkelijk bij de RDW, maar de RDW kan mij niet vertellen wat er nodig is om deze caravan legaal naar de Servische grens (met Hongarije) te rijden. De rit is enkel door de EU-landen Duitsland, Oostenrijk en Hongarije.
Weet u wat er geregeld zou moeten worden? Mijn vriend weet wat er nodig is v.w.b. de import in Servië, maar mijn vraag betreft het vervoer van een afgemelde caravan door voornoemde EU-landen. Bij de RDW hadden ze geen flauw benul en zeiden ze dat ik "die landen" maar moest bellen. Welke instituties ik dan zou moeten bellen konden ze me niet zeggen, "u moet de overheid van die landen bellen" was het stupide antwoord dat ik van ze kreeg. Ik hoop dat u mij als experts wel verder kunt helpen.

Met vriendelijke groet,

Sander Wendel.

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over het vervoeren van uw caravan naar Servië, nadat de caravan is afgemeld.

U zou gebruik kunnen maken van een transito kenteken. Dit is een doorvoerkenteken. RDW-erkende bedrijven kunnen deze transitokentekens aanvragen voor hun klanten.

Voertuigen waarvoor een transitokenteken aangevraagd wordt, moeten door de RDW gekeurd worden. Dit kenteken kan worden aangevraagd om zo de caravan door Europa te kunnen vervoeren.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de RDW.