Is VW dealer aansprakelijk voor vervanging dieselpomp?

Vraag gesteld door Anco Luteijn op 23 december 2015

VW Polo BM 1.2 tdi 77.000 km bj 2011 nieuw gekocht.
Heeft binnen eerste jaar een gierende brandstofpomp. Ten tijde van fabrieksgarantie en 2 jaar verlengde garantie is gezegd dat geen oplossing voor handen is. Nu na de garantieperiode echter wel, andere pomp met aan- en afvoerleiding. De kosten bedragen circa 600 euro. Ik heb de dealer aansprakelijk gesteld voor volledig gratis vervangen. Wat vind u hiervan, is mijn eis redelijk? Is mocht ik er met de dealer niet uitkomen, bemiddeling via ANWB mogelijk?
Zo ja, hoe pak ik dit aan?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft deze auto in 2011 nieuw aangeschaft inclusief 2 jaar verlengde garantie. Ondanks dat u al ruim binnen de garantie het gebrek aan de pomp had gemeld, is deze pas na de garantie vervangen, daar er eerder geen modificatie beschikbaar was.

Nu het gebrek aan de brandstofpomp reeds binnen de garantieperiode bekend was bij de dealer, maakt dat de gepresenteerde kosten voor rekening van de dealer dient te blijven.

Wettelijke garantie
Bovendien kunt u zich naast de fabrieksgarantie zich eveneens beroepen op de wettelijke garantie, oftewel: conformiteit ex art 7:17 BW e.v. Conformiteit gaat uit van de redelijke verwachting die u qua levensduur van de pomp mag hebben op grond van onder meer het bouwjaar, de kilometrage, informatie dealer. De levensduur van een brandstofpomp is in ieder geval langer dan 4 jaar of 77.000 km.

Mocht u niet tot overeenstemming komen met uw dealer, dan kunt u het volgende ondernemen:

  • Schakel uw rechtsbijstandverzekering in;
  • Of leg de zaak ter beoordeling voor aan de Geschillencommissie Voertuigen. Dit kan niet op grond van de (verlengde) fabrieksgarantie, maar wel op grond van de wettelijke garantie (conformiteit).

Voor meer informatie over klachte na aankoop, verwijs ik u graag naar onze webpagina:' Klachten na aankoop'. ***

Reactie van Marcant:

als u iets koopt, moet dat voldoen aan datgene wat u er redelijkerwijs als koper van mag verwachten. Een dieselauto moet echt wel langer dan 2 jaar meegaan, het is onbestaanbaar dat er geen oplossing was gevonden. Er had gewoon een andere dieselpomp in kunnen worden geplaatst, dan heeft u bovendien garantie op de reparatie. Uw auto zal bovendien niet de enige auto zijn van VW met dit probleem. Zijn er terugroepacties geweest?