Geschil met garage omtrent koopovereenkomst

Vraag gesteld door Otto85 op 06 juli 2017

Wij hebben een auto gekocht bij een garage en onze auto aldaar ingeruild. Tijdens de controle/taxatie van ons voertuig hebben we aangegeven dat het motorlampje brand, de verkoper heeft hier een foto van gemaakt en een proefrit gemaakt. Koopovereenkomst gemaakt en op afgesproken datum kwamen we de auto halen. Echter kregen we die niet mee want bij onze auto brandde het motorlampje, men wilde deze nu eest nader controleren? Dag later dus terug en auto nader gecontroleerd, toen bleken er helaas aardig wat kosten aan te zitten en die moet ik nu betalen? Gemeld het hier niet mee eens te zijn, men wist er vanaf dat het lampje brandde en heeft ons niet gemeld dat het uit moest zijn. Nu zitten we al 2 weken in discussie over de kosten. Wij hebben zelfs voorgesteld om de kosten te delen maar garage reageert er niet eens op.

Concreet: wie moet nu de kosten betalen? Wij vinden van de garage want wij hebben netjes gemeld dat het lampje brand, ze hebben dit ook reeds toegegeven, maar zij melden nu dat wij hebben gezegd dat we het zouden laten maken, wat dus niet waar is, want wij wisten immers niet wat er aan de hand was. Het motorlampje brandde wel vaker en was daarna dan ook weer ineens uit.

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een auto ingeruild waarvan het motorlampje brandde. Dat hebt u bij het inruilen van de auto gemeld aan de garagist. Die heeft er een proefrit mee gemaakt. Er is vervolgens een koopovereenkomst opgesteld. Op de afgesproken datum kreeg u uw nieuwe auto niet mee omdat de reparatie van de ingeruilde auto veel zou gaan kosten. Dat zou u moeten gaan betalen volgens de garagist.

Mededelingsplicht particulier
De koper is verplicht alle informatie te geven over de inruil die belangrijk kan zijn voor de ondernemer. Bent u op de hoogte van technische mankementen of schade, dan moet u dit melden. Doet u dit namelijk niet, dan kan de ondernemer u hierop aanspreken.

Onderzoeksplicht ondernemer
De ondernemer heeft de mogelijkheid om onderzoek te doen naar het voertuig door een keuring en/of proefrit uit te voeren. Doet hij dit niet, dan accepteert hij het risico op gebreken.

In uw geval hebt u verteld dat er een motorlampje brandt. De professionele verkoper heeft de mogelijkheid gehad de auto te inspecteren en deze heeft een (ten opzichte van een particulier) vergaande onderzoeksplicht.

De ondernemer is een professionele partij. Door het maken van een proefrit en na instemming door het koopcontract op te stellen is er overeenstemming bereikt over de ingeruilde auto. Vanaf dat moment ligt het risico van de door u ingeruilde auto bij de koper (ondernemer). Hij kan u dus niet meer aanspreken op dit gebrek.

Meer informatie over inruilen vindt u op onze website.