Gekochte auto ingebroken bij dealer (nog voor levering). Korting? Schadevergoeding?

Vraag gesteld door Ab0nis op 27 juli 2016

Ik heb 3 weken geleden bij de dealer een nieuwe auto (op voorraad) gekocht met een levertijd van 3 weken. Nu de 3 weken om zijn heb ik contact opgenomen met de dealer, omdat ik nog niets van ze had vernomen. De dealer zei dat er onlangs was ingebroken en dat de airbags en het stuur van verschillende auto’s, waaronder de mijne, zijn ontvreemd. Ze kunnen nu niets zeggen over de levertijd.
Ik vind de levertijd op zich niet zo’n groot probleem, maar wel het feit dat ik een nieuwe auto ga rijden waarin al is ingebroken. Heb ik ergens recht op qua schadevergoeding wegens waardevermindering? Alvast bedankt!

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een nieuwe auto gekocht bij een dealer met een levertijd van drie weken. Volgens de dealer is er ingebroken en zijn de airbags en het stuur gestolen.

Airbags vallen onder schroefdelen en deze kunnen zo vervangen worden. Het heeft geen enkel gevolg voor de waarde van de auto, ook al snap ik natuurlijk wel dat u er geen prettig gevoel bij heeft.

Wat betreft de leveringstermijn geldt dat er sprake kan zijn van een vermoedelijke of een vaste leveringstermijn.

Vermoedelijke leveringstermijn

Bij het afspreken van een vermoedelijke leveringstermijn in de koopovereenkomst is er geen vaststaande afleveringsdatum. De verkoper geeft aan in welke maand of welke week de aflevering ongeveer plaatsvindt.

Als de verkoper de vermoedelijke datum niet na komt, kunt u de verkoper schriftelijk in gebreke stellen met een redelijk termijn. Is de verkoper aangesloten bij de BOVAG, dan is de termijn drie weken. Is de gestelde termijn verstreken zonder levering, dan kunt u de koopovereenkomst ontbinden.

Vaste leveringstermijn

Als in de koopovereenkomst een specifieke datum staat dan bestaat er geen twijfel over de dag waarop de auto, motor, caravan of boot opgehaald kan worden. De verkoper kan hier niet van afwijken zonder uw toestemming.

Komt de verkoper de vaste leveringstermijn niet na, dan kun je de overeenkomst schriftelijk ontbinden. Heeft u schade door de late levering dan kunt u recht hebben op een schadevergoeding of een leen- / huurauto.