Extra reparatiekosten voor eigen rekening bij totaal loss

Vraag gesteld door Johan Hahn op 09 oktober 2015

Na een aanrijding zonder schuld in Ierland (wij zijn geramd door een vrachtwagen die naar 'onze' rijbaan wisselde en niet zag dat wij daar al reden) wordt onze auto (Toyota Prius, 5 jaar 95.000 km in prima staat) naar alle waarschijnlijkheid total loss verklaard. Volgens de Toyota Dealer is reparatie technisch nog heel goed mogelijk maar dat gaat ca. 5000 Euro meer kosten dan de dagwaarde, die ik van de verzekering zou terugkrijgen (en waar ik geen andere auto voor heb!). Ik zou dat extra bedrag zelf kunnen bijbetalen. Ik heb nog geen overleg gehad met de verzekering c.q. de expert, maar wil onderstaande vragen graag vooraf beantwoord hebben zodat ik goed beslagen ten ijs kom.
Een paar vragen:
1. Is het mogelijk een total loss verklaarde auto door bijbetaling toch nog te laten repareren? Mag dat juridisch? Hoe gaan verzekeringen daarmee om? Hoe moet ik dat regelen? Wie beslist daarover? Is dit 'onderhandelbaar' met de verzekering? Kan ik laten meewegen dat ik al 40 jaar schadevrij rij?
2. Is het mogelijk het bijbetaalde bedrag te verhalen op de schuldige tegenpartij in Ierland. Ik kan immers 'niet-verhaalbare kosten' (kosten net vergoed via mijn ANWB Reis en kredietbrief en mijn reisverzekering) die ik naar aanleiding van het ongeval heb moeten maken bij de tegenpartij (een groot transportbedrijf in Galway) claimen. (Ik weet dat dit een lange weg is, maar wil het als het kan wel proberen).
3. Waar moet ik op letten als ik deze weg insla?
Dank voor een reactie,
Vriendelijke Groet
Johan Hahn

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Uw auto is aangereden en als gevolg daarvan total loss. U kunt de auto wel laten repareren maar moet zelf een deel van de kosten betalen.

Uw schade wordt bepaald door de dagwaarde van uw auto vlak voor de aanrijding. Vervolgens wordt vastgesteld wat de restwaarde van uw auto is, de waarde na de aanrijding. De dagwaarde minus de restwaarde is uw schade. De restwaarde heeft u immers nog in handen.

In uw geval geeft u aan voor het vastgestelde bedrag geen vergelijkbare auto te kunnen kopen. U zou allereerst kunnen nagaan, bijvoorbeeld via de Bovag koerslijst, of de vastgestelde dagwaarde redelijk is. Zo niet, dan zou u een contra-expertise kunnen laten uitvoeren.

Het is niet mogelijk om het bedrag dat u nu zelf bij moet betalen op de tegenpartij te verhalen. U zou dan meer vergoed krijgen dan de vastgestelde dagwaarde van uw auto (min de restwaarde).

U vraagt of u uw auto mag laten repareren. Dat mag als er geen sprake is van technisch total loss. De auto is nog steeds van u. U mag zelf bepalen of u de auto laat herstellen. Dit kan anders zijn als uw eigen verzekering de schade vegoed op grond van uw verzekering. U zou dit in uw polisvoorwaarden kunnen nakijken.

Op onze website vindt u uitgebreide informatie over total loss