breek/noodkabel van caravan breekt

Vraag gesteld door gerbrandlandman op 24 mei 2018

Onlangs wilde ik met mijn caravan wegrijden vanaf mijn huisadres. Blijkbaar heb ik daarbij de caravan niet goed gekoppeld aan de trekhaak. Wel heb ik uiteraard de nood/breekkabel (goed) aangesloten. Zodra ik wegreed, schoot de caravan van de trekhaak en daarbij brak de nood/breekkabel af bij de aansluiting aan caravanzijde. De handrem werd vervolgens niet aangetrokken en de caravan huppelde vrolijk tegen de zijkant van de auto van mijn buren met uiteraard een forse schade, zowel bij de geramde auto als bij mijn caravan. De snelheid daarbij was hooguit 10 km/uur. De caravan stamt uit 2016. Ik heb de dealer voorgesteld een claim in te dienen bij de fabrikant waarbij de reactie was: 'kansloos, de caravan is RDW goedgekeurd'. Mijn stelling is: Juist in dit soort situaties dient een dergelijke noodvoorziening het nut ervan te bewijzen en dat is niet gebeurd. Mijn vraag is: Klopt deze veronderstelling?

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U wilde onlangs met een volgens u juist gekoppelde carfavan aan een trekhaak wegrijden vanaf uw huisadres. Zodra u wegreed schoot de caravan los van de trekhaak en daarbij brak de losbreekkabel af. De caravan kwam tegen de auto van uw buren aan met schade tot gevolg.

Na overleg met een technisch expert zou ik u graag willen doorverwijzen naar dit filmpje. Daarop is te zien dat er verschillende losbreekkabels in de omloop zijn. Indien uw kabeltje, net zoals in het filmpje afbreekt/uit het ringetje schiet, dan lijkt het er op dat het eventueel kan gaan om een ondeugdelijk kabeltje. Voorts is er dan nog niet mee gezegd dat, indien het wel gaat om een deugdelijk kabeltje, de schade voorkomen had kunnen worden. Echter, dat moet wel vast komen te staan. U kunt uw dealer hiervoor niet aanspreken.***

Reactie van gerbrandlandman:

t Probleem is nu dat ik niet veel kan met dit antwoord. Mijn stelling is dat het gaat om een ondeugdelijk of niet goed gemonteerd kabeltje dat is afgebroken voordat de handrem werd aangetrokken. U zegt vervolgens dat niet zeker is dat schade had kunnen worden voorkomen wanneer de handrem wel zou zijn aangetrokken. Ook dat is juist echter: Hoe kun je dat ooit vaststellen?