Afgelopen zomer een boete in Italie gekregen en meteen betaald. Nu een boete in de brievenbus, what to do?

Vraag gesteld door thejah op 22 november 2016

Afgelopen zomer een boete in Italie gekregen omdat ik mijn rijbewijs niet bij me had. Ik heb de boete daar ter plekke betaald. Ik moest binnen 30 dagen mijn rijbewijs inscannen en opsturen naar een emailadres die op een brief stond, in 6 talen. Thuisgekomen dit meteen gedaan maar helaas, ik kreeg de mail steeds terug. Dit emailadres klopte dus blijkbaar niet. Verder had ik geen gegevens van de politie daar. Ik heb het er eerst op aan laten komen. Na een tijdje kreeg ik een aangetekende brief, hier zat een nieuwe boete in, behoorlijk hoger ook. Ik ben hiermee naar het politiebureau in mijn stad geweest. Zij snapten niet waar ik die boete nu nog voor kreeg en adviseerden mij zelfs om het er op aan te laten komen. Ik vond en vind dit toch wel risicovol en wil eigenlijk weten wat ik nu moet doen. Op de nieuwe boete stonden meer en andere gegevens en naar dat nieuwe emailadres heb ik vervolgens een mail gestuurd met daarin het verhaal. Ik heb tot nu toe nog geen reactie gekregen. Wie kan me helpen?

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een verkeersboete ontvangen in Italië en deze ter plekke betaald. Daarna heeft u een kopie van uw rijbewijs opgestuurd, maar nu heeft u een nieuwe boete ontvangen.

Kunt u een scan/foto van de ontvangen boete naar ons e-mailen? Dan kunnen wij dit beter beoordelen. Het e-mailadres is: experts@anwb.nl
***

Reactie van Marlijn van Gellicum:

Wij hebben de van u ontvangen stukken bekeken.

U heeft op 18 augustus jl. in Italië een boete gekregen, omdat u uw rijbewijs niet bij u had. U heeft ter plekke € 32,50 moeten betalen. Daarbij is gemeld dat u een kopie van uw rijbewijs moest opsturen (binnen 30 dagen na overtreding). Dit staat ook op de achterzijde van de boete.

U heeft een kopie van uw rijbewijs gemaild, maar de e-mail kreeg u terug. U heeft na ontvangst van de tweede boete weer een mail gestuurd, maar nog geen reactie. U vraagt zich af wat te doen.

Het heeft alleen zin bezwaar te maken tegen de boete die u onlangs heeft ontvangen, indien u kunt aantonen dat u uw rijbewijs binnen 30 dagen na de overtreding heeft opgestuurd.

Op de achterzijde van de boete staat een e-mailadres vermeld (uffverbali.polstrada.ud@pecps.poliziadistato.it) alsook een faxnummer+ 39 0432 537728 waar u het rijbewijs binnen 30 dagen na de overtreding heen moest sturen.

Zonder bewijs dat u uw rijbewijs via één van deze manieren heeft verzonden,is het niet zinvol bezwaar te maken. Bezwaar moet (in het Italiaans) worden ingediend bij de prefect van Udine. Dit staat vermeld onder het kopje ‘Appeal’.

Op onze website vindt u een model bezwaarbrief, en nog meer informatie over bezwaar maken tegen een Italiaanse boete.

In de van u ontvangen stukken trof ik ook nog een telefoonnummer van de Polizia Stradale di Udine (0432/537711). Wellicht dat u daarheen kunt bellen om navraag te doen.

Beschikt u niet over het bewijs dat u het rijbewijs heeft toegezonden, dan adviseer ik u de boete te betalen om verdere verhogingen te voorkomen.