Verkeerde categorie (4) berekend voor categorie 2 = auto + caravan op Franse autoroute

Vraag gesteld door Jan Poort op 05 juli 2017

Op 29/6/17 betaalde ik per creditkaart een bedrag van € 81,70 voor het traject "le Mans Nord" naar "Rouen" = Gare Roumois (poort 3). Dit hoge bedrag zette mij aan het denken en bij verdere bestudering (tijdens een volgende stop) van het ontvangen reçu zag ik, dat ik kennelijk abusievelijk was aangeslagen voor categorie 4. Ik reisde met een personenauto (merk Nissan QQ) en een caravan (merk Dethleffs Camper 470e). Een combinatie die in classe 2 is ingedeeld. Wat is uw advies/wat is de weg om het door mij teveel betaalde bedrag terug te krijgen ?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U blijkt op de tolweg in Frankrijk voor klasse 4 aangeslagen in plaats van klasse 2. U vraagt zich af hoe of u het prijsverschil kunt terugvragen.

Tariefklasse 2
Auto's, busjes, campers of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie meer dan 2 meter, maar maximaal 3 meter mag bedragen, gemeten vanaf de grond (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).

Indien uw combinatie aan bovenstaande eisen voldoet, dan kunt u schriftelijk bezwaar maken (voeg kopie tolbonnetje en kopie kentekenbewijzen toe) ver bij de tol instantie in Frankrijk (ASFA).

ASFA (Association des Sociétés Françaises d'Autoroute)
3, rue Edmond Valentin
75007 Paris
www.autoroutes.fr
Informatie over de télépéage: www.telepeagelibert.com

Mocht de ASFA - ten onrechte - uw verzoek tot restitutie afwijzen, dan kunt u een klacht kosteloos voor te leggen aan het Europees Consumenten Centrum (ECC: voor grensoverschrijdende geschillen).