Rechten ontlenen aan gebruikershandleiding auto

Vraag gesteld door MarindaD op 24 december 2015

Goedemorgen,

3 weken geleden is mijn nieuwe auto geleverd (Opel Corsa 1.4 Bi-fuel Edition). Als ik in de gebruikershandleiding kijk, zou er in mijn auto een Uplevel display boordcomputer moeten zitten, waarbij ik zowel de hoeveelheid benzine als de hoeveelheid LPG tegelijk kan zien. Deze zit er niet in en de dealer ontkent dat dit in mijn auto moet zitten. Hoe kom ik erachter of dit juist is? In de omschrijving van de auto (in de technische gegevens) staat alleen boordcomputer en niet welk niveau (basis, midlevel of uplevel). Verder meen ik voor 95% zeker te weten dat in de brochure waar ik de auto op gekocht heb, stond dat er een opbergvak onder de passagiers stoel zou zitten. In de huidige brochure (een nieuwere versie) staat hier niets over in, maar in de gebruikershandleiding staat deze wel omschreven en er staat niets bij over dat dit afhankelijk is van de versie van de auto. De dealer reageert op alles dat de gebruikershandleiding voor alle versie's is en dat het een letterlijke vertaling is en dat ik daar dus geen rechten aan kan ontlenen. Ik vraag me af wat mijn rechten in deze zijn. Hoe kom ik erachter wat er wel of niet in mijn auto moet zitten? Ik heb het idee dat ik met een kluitje in het riet wordt gestuurd.

Met vriendelijke groet,

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een nieuwe Opel Corsa gekocht en deze is 3 weken geleden geleverd. Volgens de gebruikershandleiding zou er in de auto een Uplevel display boordcomputer aanwezig zijn. Ook zou er in de brochure van de auto staan dat er een opbergvak onder de passagiersstoel zou zitten.

In de brochure staan vaak optionele accessoires of extra opties vermeld die niet tot de standaard uitrusting van de auto behoren. In dit geval is van belang wat er precies in de koopovereenkomst staat vermeld en wat er over en weer met de verkoper is besproken.

Als in de koopovereenkomst de door u genoemde opties worden vermeld, dan zou de auto niet conform de overeenkomst geleverd zijn en dan kunt u de verkoper hierop aanspreken.