Ik zou over 3 maanden vliegen met Ryanair, wat nu?

Vraag gesteld door Ryanair vluchtannulering op 29 september 2017

Over drie maanden zou ik met Ryan Air vliegen, nu krijg ik bericht dat de vlucht geannuleerd is, heb ik nu recht op compensatie?

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U zou over 3 maanden vliegen met Ryanair en nu is uw vlucht geannuleerd. U vraagt zich af waar u recht op heeft.

Ryanair annuleert vluchten
Ryanair annuleert veel vluchten in verband met een tekort aan piloten. Ryanair geeft aan dat de getroffen reizigers zijn overgeboekt of dat zij hun geld hebben terug gekregen. Daarnaast wordt een voucher van 40,- aangeboden.

Annulering langer dan 2 weken voor vertrek
Omdat er sprake is van een annulering van uw vlucht langer dan 2 weken voor de geplande vertrekdatum is de Europese luchtvaartverordening niet van toepassing en wordt er gekeken naar wat er in de nationale wet geregeld is. In dit geval is Iers recht van toepassing en de Ierse rechter bevoegd om geschillen op te lossen als u er samen niet uit komt.

Schadevergoeding
In uw geval is er sprake van het niet nakomen van de overeenkomst. Ryanair moet u uw geld terug geven en indien u schade hebt kunt u deze claimen bij Ryanair. Uw schade kan bestaan uit al reeds gemaakte kosten voor het boeken van een huurauto of nachtverblijf, annuleringskosten of hogere kosten door het boeken van een ander vliegticket.

Aansprakelijk stellen
Hebt u schade stel Ryanair dan aansprakelijk. Dit doet u door middel van een aangetekende brief. Wil Ryanair niets vergoeden kan kunt u het ECC inschakelen. Zij bemiddelen bij grensoverschrijdende geschillen. Hebt u een Wegenwacht compleet pakket of een losse rechtsbijstandsverzekering dan kunt u de rechtsbijstand inschakelen om voor u de zaak af te handelen.

Annuleringsverzekering
Mogelijk kunt u met uw schade ook terecht bij uw annuleringsverzekering. Neem hiervoor contact op met uw verzekeringsmaatschappij.