Gebroken distributieketting bij Qashoai.

Vraag gesteld door miracles op 20 januari 2016

In juli 2015 de auto naar de dealer met klacht: rammelend geluid bij de motor, vooral bij 'koude' start. Blijft ( maar minder) tijdens het rijden. Garage: ( na koude start): niets te vinden. Wel een zwaar diesel geluid, we spuiten iets in om de motor te smeren, want dit kan komen omdat we te doen hebben met oudere dieselmotor ( 8 jaar).
Nu, 6 maanden later is de distributieketting gebroken.
Vraag: Hoe kom ik er achter of 6 maanden geleden de rammel veroorzaakt werd door een te slappe ?) ketting?
De garage vindt dat ik had moeten blijven klagen, maar ik dacht dat met de mededeling Zwaarder geluid voor een oudere auto is normaal) de kous af was.
Graag uw visie.
Met vriendelijke groet,
Jan de Vries.

Antwoord van David

ANWB Expert

U bent in juli 2015 naar de garage geweest in verband met een rammelend geluid bij de motor. Volgens de dealer was dit een geluid welke hoorde bij een oudere dieselmotor. Het geluid is gebleven en zes maanden later is de distributieketting gebroken. U vraagt hoe u erachter komt dat 6 maanden geleden de rammel werd veroorzaakt door een te slappe ketting. 

Het probleem betreft in deze situatie vooral de bewijslast. Als de garage niet als goed garagist heeft gehandeld, door (te snel) een verkeerde diagnose te stellen, dan zou u de garage hierop aan moeten spreken. Er moet dan een direct verband zijn tussen het geluid en de gebroken ketting. U mocht natuurlijk uitgaan van de diagnose van de garage, al had er wellicht beter onderzoek verricht moeten worden.

De verklaring van de garage dat u had moeten blijven klagen, strookt niet met de diagnose die ze eerder stelden. Het geluid zou namelijk te maken hebben met de motor en waarom zou u dan blijven klagen? Uit onderzoek door een expert zou wellicht nog kunnen blijken of er inderdaad sprake was van een ketting die bijvoorbeeld gedurende lange tijd te slap stond, maar dit kan ik niet beoordelen. Daarnaast is een en ander lastig te bewijzen. 

Ik adviseer u in ieder geval de garage een aangetekende brief te sturen. Hierin geeft u aan dat u geen enkele reden had verder te klagen, omdat u ervanuit mocht gaan dat het slechts een geluid van de motor betrof, zoals de garage destijds concludeerde.