Bij vrijwel alle camperverhuurbedrijven in Zuid Afrika wordt als ontbindende voorwaarde van de verzekering verkeersovertredingen opgevoerd. Leidt dit vaak tot problemen en zo ja, zijn er verhuurders die wel een goede verzekering aanbieden.

Vraag gesteld door mariew op 15 juli 2015

Enige tijd geleden (begin juni?) zag ik in een consumentenprogramma een vertegenwoordiger van de ANWB die waarschuwde tegen verzekeringen bij autohuur in specifiek Zuid Afrika. Ontbindende voorwaarde daarbij is dat er niet uitbetaald wordt bij verkeersovertredingen. Er kwamen veel klachten binnen dat dit aangegrepen werd om voor minste of geringste overtreding al niet uit te betalen.
Mijn moeder (anwb lid) wil nu een camper huren in Zuid Afrika, en ik zie deze ontbindende voorwaarde bij alle verhuurders. Kunt u aangegeven bij welke verhuurders hierover met name geschillen ontstaan en/of welke verhuurders wel een goede verzekering aanbieden?

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

Uw moeder wil een camper huren in Zuid-Afrika. U heeft onderzoek gedaan naar auto-/camperverhuurbedrijven en heeft geconstateerd dat zij allemaal geen verzekeringsdekking bieden bij schade door verkeersovertredingen. In alle verzekerings-/verhuurvoorwaarden staat deze uitsluiting. U vraagt zcih af welke verhuurders problemen geven en of wij een lijst met verhuurders hebben zonder deze uitsluiting.

Onze ANWB Expert heeft vorige zomer in een uitzending van Groeten van Max dit onderwerp behandeld. Het ging in die uitzending om First Car Rental. De uitzending kunt u hier terugzien. 

Helaas beschikken wij niet over een lijst van auto-/camperverhuurders zonder de uitsluiting bij verkeersovertredingen. Wij raden u aan contact op te nemen met autoverhuurbemiddelaars in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan Sunny Cars of Rental Cars. Zij kunnen u mogelijk verder helpen. 

Mochten zij geen oplossing kunnen bieden, dan neemt uw moeder een groot risico als zij toch een camper huurt (inclusief de uitsluiting). Wanneer er door haar verkeersfout een ongeluk ontstaat, dan komt niet alleen haar eigen schade, maar ook die van de eventuele tegenpartij voor haar rekening.