ben ik verplicht om 15 % van de verkoopprijs te voldoen, terwijl ik erachter ben gekomen dat de verkoper mij misleid heeft en informatie

Vraag gesteld door naaaatje op 25 februari 2016

raag wil ik advies inwinnen over het volgende. Ik heb op 13 februari jl. een koopovereenkomst getekend voor een auto. In de advertentie werd er geadverteerd met een Nederlands kenteken. Op 13 februari heeft de dealer niet verteld dat dit een importauto was. Ik was in de veronderstelling dat het een Nederlandse auto betrof, want ik wilde geen auto uit het buitenland. Op dinsdag 16 februari heb ik het desbetreffende kenteken uit de advertentie opgevraagd bij RDW data. Hieruit bleek dat dit kenteken niet bij deze auto hoorde. Toen ik de verkoper vroeg wat er aan de hand was, antwoordde hij dat het een importauto betrof en dat hij mij dit op zaterdag 13 februari had verteld. Dit is niet waar. Ik heb een brief gestuurd waarin ik om een vernietiging van de koopovereenkomst vraag i.v.m. dwaling. De dealer heeft nu zijn rechtsbijstand ingeschakeld en gesommeerd dat ik 15 procent van de verkoopprijs moet betalen. Ik heb al een aanbetaling van 500,- euro gedaan. Ik blijf erbij dat ik echt misleid ben. De auto komt uit het buitenland, er is geadverteerd met een ander kenteken en waarschijnlijk is er ook geschoemeld met de kilometerteller. Verder stond er in de advertentie dat de auto 1 eigenaar heeft gehad. Dit is ook misleidend, omdat de gegevens van het buitenland niet vermeld stonden. Ze zijn BOVAG aangesloten. Graag hoor ik hoe ik dit het beste kan oppakken.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Onlangs heeft u een auto gekocht bij een Bovag garagist. Naar nu blijkt betreft het een geïmporteerde auto. Afbeelding advertentie toonde een auto met een Nederlands kenteken. Achteraf bleek kenteken niet bij afgebeelde auto te horen. Hierop heeft u op grond van dwaling de koopovereenkomst vernietigd. Verkoper vordert nu 15% annuleringskosten. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

' Wie stelt die bewijst'. Oftewel; kunt u bewijs leveren waaruit blijkt dat u gedwaald heeft? Beschikt u over de advertentie waarop foto auto met het niet-bijbehorend Nederlands kenteken afgebeeld staat? Heeft u navraag gedaan bij de verkoper over afkomst auto? Heeft de verkoper mondeling medegedeeld dat auto geïmporteerd was?

Indien u kunt bewijzen dat de koopovereenkomst onder dwaling tot stand is gekomen. En de verkoper niet van zijn standpunt - vordering annuleringskosten - wil wijken. Kunt u het geschil ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Behandelingskosten bedragen maximaal € 127,50.