Wanneer is er sprake van een gelijkwaardige catergorie hut?

Vraag gesteld door Cul8er op 30 juni 2016

In maart cruise geboekt bij MSC voor 9 juli a.s. t.w. 2 balkonhutten stuurboordzijde, naast elkaar, niet onder zwembad.
Boeking verliep chaotisch. Ter compensatie upgrade naar dek 12 gekregen.
Twee weken geleden per mail hutten gewijzigd vanwege operationele reden. Op dek 12, naast elkaar, bakboordzijde (minst mooie zicht) en onder zwembad (zeer gehorig). Zijn hier niet mee akkoord gegaan. Laten ons in onzekerheid zitten en aangezien alles verloopt via hun kantoor in Italië wordt er laks gereageerd.
Hebben inmiddels contact gelegd met directeur Erik Schuffel en door zijn afwezigheid mw. Daniëlle Groot, marketing manager. Zij verschuilt zich achter het feit dat het schip inmiddels volgeboekt is en kan ons alleen hutten aanbieden op dek 11 naast elkaar en niet onder zwembad.
Vorige week waren deze stuurboordhutten nog wel beschikbaar, maar weigerde men deze voor ons in optie te nemen.

Voor ons weegt stuurboordzijde erg zwaar. Destijds 1299 euro p.p. betaald. Last-minute boekers betalen nu voor 'onze' hutten 699 p.p. stuurboordzijde.

Ze is niet genegen dit verder te behandelen en vindt dat ze ons al genoeg tegemoet is gekomen..Onze voorpret is totaal verpest door deze oneerlijke, onklantvriendelijke gang van zaken en voelen ons machteloos.

Wij hebben o.i. niet gelijkwaardige hutten teruggekregen, dus aan stuurboordzijde, naast elkaar en niet onder zwembad.

Graag uw advies in dezen.

Bijvoorbaat hartelijk dank.

Dhr. H. Kuijpers & Mw. Y. Brand

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een cruise geboekt, waarbij de hutten en vooral de plaatsing daarvan voor u van belang waren. Deze hutten zijn echter niet meer beschikbaar.

Wat u kunt afdwingen hangt ten eerste af van wat is afgesproken. Ook is de vraag of het feit dat u hutten aan stuurboordzijde heeft geboekt als essentie is opgenomen.

Zijn de afgesproken hutten in het geval dit op de overeenkomst staat opgenomen niet beschikbaar, dan dienen er vergelijkbare hutten te worden aangeboden. Of de aangeboden hutten vergelijkbaar zijn hangt van de omstandigheden af. Als de hutten dezelfde indeling en grootte hebben is de ligging doorslaggevend.

Is de reisorganisatie aangesloten bij de ANVR dan geven de ANVR voorwaarden hierover aan:

"Het alternatieve aanbod dient minstens gelijkwaardig te zijn. De gelijkwaardigheid van alternatieve accommodatie moet worden beoordeeld naar objectieve maatstaven en dient te worden bepaald naar de volgende omstandigheden die uit het vervangende aanbod moeten blijken:

-de situering van de accommodatie in de plaats van bestemming;

-de aard en klasse van de accommodatie;

-de faciliteiten die de accommodatie verder biedt."

U heeft het recht om de wijziging af te wijzen. De reisorganisatie heeft vervolgens het recht de overeenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen.

Indien u de hutten wel accepteert, zou u dat onder protest kunnen doen. Bevestig dit ook schriftelijk aan de reisorganisatie. Mocht uw vakantie inderdaad nadelig zijn beïnvloed, zou u vervolgens na thuiskomst de reisorganisatie hiervoor kunnen aanspreken.

Meer informatie over uw rechten op grond van een reisovereenkomst vindt u op onze website.