Waarom hoger tarief bij verzetten vliegreis?

Vraag gesteld door Peter vdW op 14 december 2015

Plm. 4 weken geleden heb ik op internet een vliegreis geboekt voor 2 personen bij de KLM via WTC. Deze reis wil ik 9 dagen vervroegen. Dit kost € 125,- bij de KLM, €70,- bij WTC en ong. €245,- extra voor de reis zelf. Op de site van WTC staat deze reis op de gewenste datum voor hetzelfde bedrag aangeboden als waarvooor ik geboekt heb. Voor de meerprijs van de reis kreeg ik bij WTC geen bevredigende verklaring. Deze bedragen zijn per persoon, dus in totaal gaat mij dit dus € 880,- extra kosten!
Vraag 1: Waarom wordt de reis voor ons €245,- duurder terwijl deze nog voor hetzelfde bedrag op internet aangeboden wordt?
Vraag 2: Waarom worden de kosten van het omboeken voor iedere reiziger apart in rekening gebracht (dus dubbel) terwijl het 1 boeking betreft?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vliegreis geboekt voor twee personen. U wilt de vertrekdatum wijzigen en wordt geconfronteerd met extra kosten.

Het uitgangspunt is dat u een ticket heeft geboekt. Of u dit ticket kunt wijzigen en tegen welk tarief hangt af van de voorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij. Elke vliegmaatschappij heeft zijn eigen tarieven voor het wijzigen van tickets. Het kan dan gaan om wijzigingen van vertrekdata, maar ook om wijzigingen van bijvoorbeeld verkeerd ingevoerde gegevens. Hier zijn geen algemene regels voor. Elke maatschappij is hier dus vrij in. De tarieven gelden per ticket en niet per boeking.

In uw geval betreft het een wijziging van de vertrekdatum. U geeft aan dat op die datum nog vluchten te boeken zijn voor hetzelfde bedrag als waar u voor heeft geboekt. U hoeft dan ook niet bij te betalen omdat die tickets duurder zijn. U betaalt alleen de wijzigingskosten. Indien ook het ticket duurder zou zijn zou u ook dit bedrag nog moeten bijbetalen.