Verkeersboete Oostenrijk

Vraag gesteld door SKJ op 09 oktober 2015

Op 8 oktober ontving ik een verkeersboete voor te hard rijden uit Tirol/Oostenrijk. Deze was gedateerd 21 september, ontvangst dus pas na 2,5 week!.
Op internet las ik dat deze boetes via het CJIB geïnd worden of dat deze in ieder geval in het Nederlands opgesteld moeten worden.
Graag wil ik weten of ik deze boete moet betalen.

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een verkeersboete ontvangen uit Oostenrijk. U vraagt of u verplicht bent deze te betalen. 

Binnen de EU kan u worden verplicht een buitenlandse boete te betalen. Dit geldt dus ook voor boetes uit Oostenrijk. Wanneer er geen mogelijkheden meer zijn om bezwaar te maken of beroep aan te tekenen tegen een boete, dan wordt deze onherroepelijk opgelegd. Het CJIB kan vervolgens op grond van Europese wetgeving de boete innen

Meer lezen over boetes uit het buitenland***

Reactie van SKJ:

Maar daar gaat het nu juist om, ik dacht dat de boete alleen door het CJIB geïnd kon worden maar ik krijg de bekeuring rechtstreeks uit Oostenrijk. Kan dat?***

Reactie van David Sjoer:

Ja dit is een normale gang van zaken. U krijgt de mogelijkheid bezwaar te maken tegen de boete. Als er geen bezwaar gemaakt wordt, de boete niet wordt betaald en deze onherroepelijk is geworden, dan wordt deze overgedragen aan het CJIB.