neemt Nederland de incasso over van boete uit Belgie wegens 1 kilometer te hard rijden?

Vraag gesteld door Richard Keet op 03 mei 2017

Ik mocht 70 km, reed 77 km en na correctie 71 km. In Nederland zou deze bekeuring vervallen. Gaat Nederland dit incasseren want ik wil dit niet betalen. Ik moet nog bezwaar maken in Belgie maar heeft dat zin? Ik heb de borden niet gezien want ik was ingesloten in een file met veel vrachtwagens.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een snelheidsovertreding in België begaan, waarvoor u beboet bent. U reed 77 km/u waar 70 km/u was toegestaan. Na correctie bleef er een boete over voor 1 km/u. U stelt dat men in Nederland hiervoor geen boete zou uitschrijven. U vraagt zich af of België de boete ter incassering aan het CJIB in Nederland zal toestiuren, indien u weigerachtig blijft de boete te voldoen.

Bij een snelheid van 77 km/u waar 70 km/u is toegestaan ontvangt u in Nederland na correctie ( 3 km/u) een boete voor 4 km/u te hard rijden. Had u 76 km/u in plaats van 77 km/u hebben gereden, dan zou u ivm de geldende ondergrens van 4 km/u (ondergrens geldt overigens NIET voor 130 km/u snelwegen).

Alleen boetes die onherroepelijk zijn opgelegd, kunnen worden overgedragen. Een boete is onherroepelijk als alle termijnen zijn verstreken en beroep tegen de boete niet meer mogelijk is.

Bezwaar maken heeft in dit specifieke geval geen kans van slagen. Door de boete vervolgens niet te voldoen, neemt u het risico dat u wordt opgeroepen om te verschijnen voor het gerecht in België.

Advies: betalen om erger te voorkomen.

Meer informatie over verkeerboetes uit België vindt u op onze website.***

Reactie van JvKnegsel:

Inderdaad, je hebt in België de regels die daar gelden, overschreden. En daar zet België een sanctie op. Dat mag België doen.

Stellen dat alleen Belgen een sanctie mogen krijgen, maar Nederlanders niet, omdat jij toevallig Nederlander bent en in jouw land deze snelheidsoverschrijding weliswaar ook een overtreding is, maar niet beboet wordt, zal in België geen verweer zijn dat hout snijdt.

Betaal dus maar liever. Al vindt je het nog zo kinderachtig.

[P.S. Ook in Nederland bekeurt men vanaf 1 km/u overschrijding, maar dan alleen op autosnelwegen waar 130 km/u de maximumsnelheid is. Bekeuren al vanaf 131 km/u was een toezegging van de regering aan de Tweede Kamer om de maximumsnelheid van 120 km/u naar 130 km/u aangenomen te krijgen.]