Hoe kan ik de omwisseling van mijn franse rijbewijs versnellen?

Vraag gesteld door alank op 16 november 2015

In juli ben ik vanuit Frankrijk naar NL teruggekomen. Ik had eerder een NL rijbewijs en moest het in frankrijk omwisselen. Dat ging heel snel. Begin september leverde ik mijn Franse rijbewijs in bij de gemeente. Ik kreeg een brief 2 week later van de RDW met de melding dat ze bevestiging van mijn rijbewijs vanuit frankrijk hadden gezocht. Na een maand belde ik de RDW en werd verteld dat er niets te doen was maar dat ik eind oktober terug zou kunnen bellen. Dat deed ik en ik kreeg hetzelfde verhaal te horen maar werd verteld dat ik kon mailen. Ik mailde en kreeg antwoord dat in geval van onduidelijkheid de RDW verplicht is om bevestiging te vragen. Er is geen onduidelijkheid over mijn rijbewijs maar het is wel in het frans (!) Ik mailde weer met uitleg van alles op de achterkant van mijn rijbewijs en smeek iemand daar om weer naar mijn zaak te kijken, want ik weet bijna zeker dat de fransen niets gaan doen. Dat was 2 week geleden en ik heb inmiddels niets meer gehoord. Dit is een ramp en ik kan niet geloven dat er geen oplossing is. Ik heb nu al meer dan 2 maanden lang geen rijbewijs en het veroorzaakt allerlei problemen voor mij en voor familieleden. Heeft iemand enig idee wat ik kan doen? Alvast bedankt.

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft uw Franse rijbewijs in september ingewisseld voor een Nederlands rijbewijs, maar tot op heden heeft u geen rijbewijs ontvangen, omdat de RDW wacht op een bevestiging vanuit Frankrijk. U vraagt wat u kunt doen om dit proces te versnellen. 

Ik kan mijzelf voorstellen dat dit een vervelende situatie betreft. U kunt bijvoorbeeld een klacht indienen bij de RDW, of nogmaals telefonisch contact opnemen met de RDW. U kunt daarnaast een klacht indienen bij de Nationale Ombudsman als het gaat om de handelswijze van de RDW.

 ***

Reactie van alank:

Super David, bedankt. Ik zal een klacht proberen via de link