advies op juridische vlak

Vraag gesteld door Andre leeuwerik op 22 juni 2018

Ik heb een vraag.
ik heb een stacaravan in zeeland.
de camping eigenaar is een recron lid.
sinds maart dit jaar is er een nieuwe eigenaar deze heeft ons in 11 en 12 juni bijeengeroepen om kennis te maken, dit was geen kennismaking gesprek maar een melding dat de camping weg gaat, en dat er bungalow worden gebouw. dit omdat het niet een winstgevend bedrijf was.
volgens de recron voorwaarden moet dit schriftelijk en aangetekend worden gemeld.
tevens mag hij dat alleen doen als alle papieren en vergunning in orde zijn.
wat er nu gebeurd is dat er paniek is onder de gasten en dat voor een weinig geld de stacaravans worden verkocht.
naar mijn idee is de nieuwe eigenaar er op uit dat hij een faillissement kan aanvragen zodat er een ander holding zijn gaan kan gaan.
welke stappen kan ik nu al nemen terwijl ik nog niet de aangetekende brief hebt.
mvg Andre Leeuwerik

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De nieuwe eigenaar van de camping (RECRON) heeft onlangs een herstructurering van de camping aangkondigd, met als doel 'de camping financieel gezond te maken'. Hoewel de herstructurering niet volgens de RECRON-voorwaarden is aangekondigd, vraagt u zich af welke stappen u als recreant nu al zou kunnen ondernemen.

Wat is herstructureren?
Van herstructurering is sprake als aan (een deel van) het terrein een andere inrichting wordt gegeven. De indeling van de camping, de faciliteiten en ook de aanwezige plaatsen voor toeristische-, seizoens- en vaste plaatsen veranderen. Vaak is er na herstructurering op de camping geen plaats meer voor je stacaravan of chalet, met als gevolg dat de campingeigenaar de overeenkomst opzegt en je de caravan moet verwijderen.

Rechten van de recreant
Tegen de plannen van herstructurering valt niets te doen. Het is het recht van de eigenaar van de camping om de indeling te wijzigen. Dit betekent niet dat je geen rechten hebt. In geval van een RECRON-camping zijn er in de algemene voorwaarden regels opgenomen waar de campingeigenaar zich aan moet houden. Dit in tegenstelling tot een camping die niet is aangesloten bij de RECRON.

RECRON- camping
ok bij herstructurering op een RECRON-camping zijn de plannen niet te voorkomen. Wel zorgen de voorwaarden van de RECRON voor duidelijkheid over je rechten. Hieronder de belangrijkste artikelen:

  • artikel 11 lid 1h, deze geeft de mogelijkheid om de huurovereenkomst te ontbinden in geval van herstructurering.
  • Artikel 11 lid 3, de opzegtermijn voor ontbinding bij herstructurering is 12 maanden.
  • Artikel 12, hierin staan je rechten wanneer er sprake is van herstructurering.

Meer informatie over herstructurering vindt u op onze website.