aanhanger alleen met B rijbewijs, technische massa boven 3500kg ook in het buitenland

Vraag gesteld door René van Rijn op 24 april 2018

Goedemiddag heer,mevrouw,

Ik ga van de zomer op vakantie naar België en wil een aanhanger meenemen. Ik heb alleen een B rijbewijs en heb de RDW gebeld voor uitleg. De aanhanger heeft een max. technische massa van 2000kg volgens het kenteken bewijs en is een geremde aanhanger, mijn auto heeft een max technische massa van 1780kg en een max technische massa AHW (geremd) van 1400kg volgens kenteken. Gezamenlijk zit dit boven de 3500kg wat mag zonder E rijbewijs. Echter gaf de RDW aan, heeft de aanhanger een rijklaar gewicht van 390kg. Dus als je de aanhanger belaadt met laten we zeggen 1000kg, komt dat op een gezamenlijk gewicht van 1390kg wat binnen de max tech.massa geremd zit van de auto, dan mag dat weer wel. Ik vraag me nu af of dit in België ook zo werkt, om te voorkomen dat ik zo onverzekerd rond rij. De RDW adviseerde me voor deze vraag met de ANWB contact op te nemen, dus bij deze.

Alvast vriendelijk bedankt voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,
René van Rijn

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Alvorens uw vraag te kunnen beantwoorden, verneem ik graag eerst het kenteken van uw auto, als van uw aanhanger.***

Reactie van René van Rijn:

Kenteken auto = PR-668-X en aanhanger = 99-WJ-VF.
Bij voorbaat dank.***

Reactie van Michiel Claesen:

Een dergelijke combinatie (auto & aanhanger) met louter een rijbewijs categorie B is zowel in Nederland als in België niet toegestaan.

Rijbewijs B
Met een categorie B rijbewijs mag de combinatie (lediggewicht + laadvermogen niet meer dan 3.500 kg bedragen.

Gewichten (TMM) auto en aanhanger
Toegestane Maximum Massa (TMM) auto bedraagt: 1780 kg
Toegestane Maximum Massa (TMM) aanhanger bedraagt: 2000 kg

Daarmee overschrijdt u de TMM van het samenstel met 280 kg.

Rijbewijs BE/B+
Wanneer u over een rijbewijs BE/B+ zou beschikken, dan zou een dergelijke combinatie wel toegestaan zijn, echter de aanhanger zou dan maximaal tot 1400 kg mogen wegen (ledig+lading). Uw auto mag immers maximaal 1400 kg geremd trekken.

Oplossing
U zou (naast behalen aananger rijbewijs E) ervoor kunnen kiezen om de aanhanger tot 1700 kg terug te keuren, dan blijft de TMM van de auto en de aanhanger in ieder geval onder de grens van 3500 kg (TMM). Houdt er dan wel rekening mee dat in voornoemd geval de aanhanger (TMM) niet meer dan 1400 kg mag wegen (maximale trekgewicht auto).

Om misverstanden in Nederland als in het buitenland te voorkomen, doet u er verstandiger aan de aanhanger tot 1400 kg (TMM) terug te laten keuren (slechts een administratieve handeling doorRDW).