Online aankopen van een auto in het buitenland

Vraag gesteld door Audi koper op 15 mei 2017

Mondeling ben ik overeengekomen een, in Nederland geregistreerde, auto te kopen van een Engelsman. Hij kan niet naar NL komen, dus heeft de fysieke verkoop uit handen gegeven aan Damoco Holdco Londen. Overeengekomen is dat de verkopende partij de transportkosten betaalt. Ik ben nu in contact met dat bedrijf. Na aanbetaling van 50% van de aankoopprijs aan Damoco, wordt de wagen bij mij geleverd, kan ik deze 3 dagen gebruiken om hem te testen en te inspecteren. Mocht ik besluiten niet te kopen, kan ik de wagen op kosten van de verkopende partij terugsturen en krijg ik de aanbetaling terug. Mocht ik besluiten hem te houden, moet ik het restantbedrag betalen aan Damoco. Damoco zorgt dat het geld bij de verkopende partij komt en ik krijg de auto overhandigd. Mijn vraag is drieledig: zijn jullie bekend met deze manier van verkopen? Is dit betrouwbaar? Is de bewuste firma betrouwbaar? Alvast vriendelijke bedankt voor uw antwoord.

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U kunt een auto met Nederlands kenteken kopen van een Engelsman die in Engeland woont. De verkoop is uit handen gegeven aan een derde partij. U wilt weten of dit betrouwbaar is.

Dit verhaal zien wij regelmatig voorbijkomen.

Het beste kunt u een mail sturen dat u naar Engeland komt om de auto te bekijken en dus naar een adres vragen waar u de auto kunt zien. Waarschijnlijk hoort u nooit meer iets.

Verkoop voor een zeer aantrekkelijke prijs via een tussenpersoon zien we veel en is ook al regelmatig in het nieuws geweest. De advertentie van de aangeboden auto is waarschijnlijk gewoon van internet gehaald en voorzien van andere contactgegevens.

Het advies is om nooit geld over te maken voordat u de auto heeft omdat de ervaring leert dat u dat geld dan kwijt bent en nooit meer iets van de verkoper hoort. Het betreft dan een criminele organisatie die bijvoorbeeld vanuit Afrika werkt.

Als het te mooi lijkt om waar te zijn is het te mooi om waar te zijn.