Na aankoop auto blijkt herstellen schade hoger dan was aangegeven door verkoper

Vraag gesteld door PatrickAkkerman op 03 augustus 2017

Ik ben een aankoopovereenkomst aangegaan voor de aanschaf van een auto (10jaar oud) de verkoper (garagebedrijf) heeft bij de verkoop niet aangegeven dat er schade aanwezig is, maar zien we bij de inspectie. Verkoper geeft aan dat het slechts een kleine reparatie zou zijn a 200 euro. O.b.v. hiervan gaan we de verkoopovereenkomst aan, waarbij de verkoper laat onderzoeken wat en wanneer de herstelling kan plaatsvinden. Na het onderzoek blijken de herstelkosten aanzienlijk hoger te zijn, 850 euro.
Nu staat van dit alles niets in de koopovereenkomst, in de advertentie staan geen vermelding van de schade, en de eerste indicatie van e schade is mondeling gegaan. Kan de overeenkomst worden ontbonden? Wat zijn mij mogelijkheden?

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een occasion gekocht bij een garagebedrijf. Voor de verkoop hebt u zelf ontdekt dat er sprake is van schade aan de auto. De verkoper geeft aan dat de herstelkosten €200,- zouden bedragen. Op basis van die informatie bent u de overeenkomst aangegaan. Later blijkt dat de herstelkosten hoger zijn, namelijk €850, -. U vraagt zich af wat de mogelijkheden zijn.

Dit is een lastige kwestie omdat er niets over in de koopovereenkomst is opgenomen. Indien de garagist gaat ontkennen, dat hij heeft aangegeven dat het slechts gaat om een kleine reparatie van €200, - , is het aan u om te bewijzen dat de garagist die ‘toezegging’ weldegelijk heeft gedaan.

Indien u de aanzienlijk hogere herstelkosten al hebt voldaan zonder voorbehoud, dan kunt u er niet meer op terugkomen.

Meer informatie over dwaling bij aankoop, en klachten na aankoop vindt u op onze website.