hoeveel kans op succes en welke weg te bewandelen

Vraag gesteld door erwinboost op 03 januari 2018

Hallo,ik heb 9-12 -2017 een Mercedes B klasse 180 CDI gekocht van particulier in Kerkrade. Stom genoeg zonder aankoopkeuring en geen onderhoudshistorie. Auto zag er zeer gelikt uit en reed en rijd nog steeds prima, echter na aankoop bleek de parkeerstand van de automaatbak niet te werken. Ik heb toen alsnog een aankoop keuring laten uitvoeren en naar de parkeerstand laten kijken. De vorige eigenaar doet het probleem af met het verhaal dat hij altijd de handrem gebruikte omdat hij in heuvelachtig gebied woont. Dat geloof ik inmiddels daar de keuring aangaf dat de remmen rond om versleten waren en daarnaast divers groot achterstallig onderhoud.
Reparatie parkeerstand 3000 euro. ik heb direkt de koper op de hoogte gesteld en deze was verbaasd. Heb toen jullie eerste dwalingsbrief gestuurd en gemeld dat ik de koop wil ontbinden. Daarna deed de verkoper een voorstel van 500 euro.
Ik wil eigenlijk de ontbinding doorzetten maar hoe sterk sta ik?
En hoe lang gaat zo iets duren?
Bij de dealer was de auto niet uitleesbaar.
Ik ben nu 600 euro aan onderzoekskosten kwijt.
Wat is de beste weg te gaan?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft onlangs van een particulier een gebruikte Mercedes B-klasse 180 cdi (2006/119.000 km/ € 9.500,-) gekocht. Na levering bleek er sprake van achterstallig onderhoud en een aantal gebreken. Voornaamste gebrek is het defect van de parkeerstand van de automatische transmissie. De verkoper stelt niets van de gebreken te hebben afgeweten. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Oorzaak gebrek
Allereerst moet de diagnose van 14 januari a.s. uitwijzen wat de oorzaak is van dit probleem. Wellicht wordt het systeem niet of niet deugdelijk aangestuurd vanuit het contactslot.

Dwaling
Er is sprake van dwaling wanneer een overeenkomst wordt gesloten op basis van een onjuiste voorstelling van zaken. Bij een juiste voorstelling van zaken zou de koper de koop niet hebben gesloten of niet voor deze prijs.

Het gaat hier om een particuliere koop van een oudere auto (bouwjaar 2006); hierbij geldt voor de koper een verregaande onderzoeksplicht. U dient nu te bewijzen dat de particuliere verkoper bekend was met de gebreken en dit verzwegen heeft.

Nu u niet voldaan heeft aan uw onderzoeksplicht, en vooralsnog u geen bewijs kunt leveren waaruit blihjkt dat de particuliere verkoper bekend was met de gebreken, maakt dat ik u niet zal adviseren het geschil bij de rechter aanhangig te maken.

Adviseer u de diagnose af te wachten om vervolgens een afweging te maken wel/niet in te stemmen met het voorstel van de verkoper.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.