geldigheid internationaal rijbewijs

Vraag gesteld door dikvds op 04 januari 2018

geldigheid internationaal rijbewijs en hoe te verkrijgen in het buitenland. Zoon trekt rond door Australie maar is rijbewijs kwijt. Hoe nu oplossen?

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U wilt weten hoe u een internationaal rijbewijs kunt verkrijgen in het buitenland. Uw zoon trekt namelijk rond door Australië maar hij is zijn rijbewijs kwijt.

Internationaal rijbewijs
Een internationaal rijbewijs (IRB) is verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Daarnaast dient bij het afhalen daarvan o.a. het oorspronkelijke rijbewijs overlegd te kunnen worden. In geval van uw zoon is het dus niet mogelijk om in deze situatie een internationaal rijbewijs aan te vragen.

Proces-verbaal in buitenland
Ik weet niet of dat al is gebeurd maar uw zoon dient bij de plaatselijke politie aangifte te doen van het verlies van zijn rijbewijs. De politie maakt dan een proces-verbaal op. Het is verstandig om na te vragen of u wel mag blijven rijden zonder uw rijbewijs. Indien u bij een politiecontrole namelijk geen rijbewijs kunt overleggen, bent u strafbaar en loopt u ook het risico op het krijgen van een geldboete. Bij terugkomst in Nederland kan uw zoon vervolgens bij de gemeente een verklaring invullen dat het rijbewijs kwijt is. Daarmee kan direct een niet rijbewijs aangevraagd worden.

Meer informatie over verlies rijbewijs vindt u op Rijksoverheid.nl