Duitse boete, gebruik maken van verschoningsrechts

Vraag gesteld door Dennis H. op 29 juli 2016

Ik heb een boete ontvangen voor een overtreding (te weinig afstand) in Duitsland. Voertuig staat op mijn naam, verkeersovertreding gemaakt door iemand anders.

Betreffende Duitse regio geeft aan dat ik door moet geven wie er gereden heeft. Er staat echter ook dat het mogelijk is om mij te beroepen op mijn verschoningsrecht in geval van partner, vader, moeder, broer, zus etc. Ik kom hier voor in aanmerking.

Online onderzoek leert mij dat er op de overtreding (net iets minder afstand dat 3/10) 160 EUR en 1 maand rijontzegging (in Duitsland) staat. Ik heb er geen moeite mee om de boete te betalen, ik vind het echter te bureaucratisch voor woorden dat ik / overtreder helemaal naar de betreffende regio moet rijden (5 uur heen en weer terug) om daar dan het rijbewijs ongeldig te laten verklaren voor een maand.

Mijn vragen:
1) Wat zijn de consequenties als ik mij beroep op mijn verschoningsrecht?
2) Wanneer ik de gegevens wel doorgeef, is er dan een mogelijkheid voor mij / overtreder om het rijbewijs ongeldig te laten verklaren in bijvoorbeeld de grensregio's? (op internetfora staat overal dat je naar de desbetreffende regio toe moet (5u heen en 5u terug).

Ik hoop vandaag antwoord te kunnen ontvangen, aangezien er volgens de brief ook nog eens uiterlijk morgen op gereageerd moet worden terwijl wij de brief net pas ontvangen hebben.

Alvast bedankt!

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een verkeersboete ontvangen uit Duitsland en de verkeersovertreding is gemaakt door iemand anders. U geeft al aan dat u de boete wel wilt betalen, maar dat u daarnaast uw rijbewijs daar dient af te geven om de rijontzegging in te laten gaan voor een maand.


Het is een mogelijkheid een beroep te doen op het zeugnisverweigerungsrecht (verschoningsrecht), maar u loopt het risico dat er een aanvullend onderzoek wordt ingesteld, waarvan de kosten voor uw rekening komen.

Daarnaast is het niet noodzakelijk helemaal naar Duitsland te rijden. U heeft de volgende mogelijkheden om het rijverbod in te laten gaan:

  • rijbewijs opsturen (per aangetekende post);
  • aantekening laten maken bij een Bussgeldstelle (bijv. in Kleve). U dient dan wel iemand mee te nemen die in het bezit is van een geldig rijbewijs. Het rijverbod gaat namelijk direct in.
  • voor niet-ingezetene van Duitsland kan een rijverbod omgezet worden naar een verdubbeling van de geldboete
  • sommige deelstaten volstaan met een scan van het rijbewijs die u per e-mail op kunt sturen
Dit laatste is vaak geen probleem, u kunt dit per e-mail verzoeken. Wij horen vaak van leden dat het opsturen van een scan/foto van het rijbewijs als bijlage per e-mail voldoende is.