Bezwaar op (onterechte) parkeerboete Berlijn.

Vraag gesteld door Raul op 02 februari 2015

Ik heb afgelopen jaar bij een bezoek aan Berlijn geparkeerd op een (verharde) middenstrook van een straat waar alle bewoners ook parkeren. Er staan in de straat nergens borden dat er niet geparkeerd mag worden.

Ik heb daarop begin november een "Online-Mitteilung - Bussgeldstelle" ontvangen en gereageerd dat ik niet instem met de boete van €20,-, waarbij ik het volgende heb aangegeven: There are no traffic signs or any other visible signs in the street that it is not allowed to park on the middle. It's clearly no pedestrian area or sidewalk. All people in the street park their car there every day and never get a fine they told me when asked."

Op 28-1-2015 heb ik een "Bussgeldbescheid" ontvangen, met een totale verhoging van €28,50. Met de mogelijkheid om binnen twee weken na dagtekening in beroep te gaan. Echter de dagtekening is 14-1-2015.

Verder wordt er in de brief gereageerd op mijn eerder bezwaar met de volgende tekst: " Ihre Einlassung konnte Sie nicht entlasten. Zum Parken ist der rechte Seitenstreifen, daze gehören auch entlang der Fahrbahn angelegte Parkstreifen zu benutzen, wenn er daze ausreichend bevestigt ist, sons ist an der rechten Fahrbahnrand heranzufahren. Das parken auf dem Gehweg ist nur erlaubt, wenn dies durch Z.314/z.315 angezeigt wird. §12 Abs.4,§49StVO;§24StVG;52aBKat"

Heeft het naar jullie ervaring enige zin hiertegen in beroep te gaan?

bij voorbaat dank,
mvg

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Ik begrijp dat u uw voertuig op het middendeel van de weg heeft geparkeerd. In de reactie op uw bezwaarschrift wordt aangegeven dat u op een deel van de weg heeft geparkeerd dat daar niet voor is bestemd en dat u aan de rechterzijde had moeten parkeren.  In Duitsland mag u uw voertuig alleen aan de rechterkant van de weg parkeren. In een straat met eenrichtingverkeer mag u ook aan de linkerkant parkeren. Volgens de algemene regels zou u daar inderdaad niet hebben mogen parkeren. Nogmaals bezwaar maken kan weer leiden tot een verhoging en lijkt in deze niet zinvol.