Sta je juridisch gezien sterk als je een tegemoetkoming eist van het garagebedrijf van de reparatierekening na aanschaf 2ehands auto?

Vraag gesteld door aldur op 23 september 2016

Onlangs heeft mijn vriend een tweedehands auto aangeschaft bij een autobedrijf (auto is uit 2007, heeft 200.000 km gelopen en valt in de duurdere prijsklasse). Er is niet gesproken over garantie. De dag na aankoop gaf de auto al melding van een mankement aan de ABS pomp. Na herhaalde pogingen het op te lossen met het autobedrijf, het sturen van een aangetekende brief welke ongeopend retour kwam, wordt de auto momenteel gerepareerd bij een ander bedrijf. Kunnen wij eisen dat het verkopende autobedrijf een gedeelte van de rekening voor zijn kosten neemt? Tevens sturen zij de vrijwaring van onze ingeruilde auto niet op, kunnen wij hier ook iets aan doen? De auto is wel overgeschreven op naam van de huidige eigenaar. Met vriendelijke groet!

Antwoord van David

ANWB Expert

Uw vriend heeft een tweedehands auto gekocht zonder garantie. Na een dag bleek er sprake van een defect aan de ABS pomp, maar de verkoper is niet bereid geweest over te gaan tot reparatie.

Conformiteit

Volgens de wet kunt u herstel van het gebrek of vervanging van het product eisen van de verkoper, als de auto niet de eigenschappen bezit die u op grond van de overeenkomst mag verwachten. Welke eigenschappen u mag verwachten van de auto is onder andere afhankelijk van:

  • de prijs van de auto
  • bouwjaar
  • kilometerstand
  • waar het product is gekocht (dealer of particulier)
  • informatie van de verkoper
  • informatie op de koopovereenkomst

In dit geval is er sprake van een oudere auto, met een hoge kilometerstand, maar u geeft ook aan dat deze in een hogere prijsklasse valt. Als het gebrek optreedt binnen zes maanden dan ligt de bewijslast in ieder geval bij de verkoper, die zal dan aan moeten tonen dat het gebrek niet bij de verkoop als aanwezig was.

Reparatie

Als u kunt aantonen dat u ze voldoende in de gelegenheid heeft gesteld het gebrek te verhelpen - en dat kan o.a. met de aangetekende brief - dan is het mogelijk om het de reparatie ergens anders uit te laten voeren en de kosten op de garage te verhalen.

Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, dan raad ik u aan deze in te schakelen. Als de garage BOVAG aangesloten is, dan kan het geschil mogelijk aanhangig gemaakt worden bij de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.