proces verbaal uit frankrijk ontvangen vanwege vermoeden diefstal brandstof

Vraag gesteld door melich op 07 september 2017

ik heb dus een proces verbaal gekregen met de uitnodiging om op de vrije hoorzitting te verschijnen (verplicht)
wat moet ik doen, ik kan niet naar Frankrijk reizen en spreek onvoldoende frans om te bellen naar het bureau in frankrijk

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een proces-verbaal uit Frankrijk ontvangen, wegens vermeende diefstal van brandstof. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Indien in de brief/dagvaarding uw aanwezigheud vrplucht is gesteld, dan adviseer ik u hieraan gehoor te geven, door in persoon te verschonen, dan wel dat u zich laat vertegenwoordigen door een gemachtigde (advocaat).

In het geval dat er géén verplichting bestaat om in persoon aanwezig te zijn; adviseer ik u een aangetekende brief te sturen (eventueel in het Engels) waarin u de reden van afwezigheid verklaart (afstand, werk, etc). Stuur bewijs mee waarmee u de verdenking kunt weerleggen. Indien u de verdenking toegeeft; zet uiteen wat de reden hiervoor was (opzet pf per vergissing brandstof af te rekenen).

Indien u verstek laat gaan (niet verschijnen, geen schriftelijke reactie) zal dit doorgaans niet in uw voordeel pleitel. De strafmaat zal doorgaans hoger uitvallen.