Parkeerboete Perugia

Vraag gesteld door LJAMC op 07 augustus 2018

Auto gehuurd midden juli 2017 in Italië. Vandaag (07.08.2018) aangetekend een boete ontvangen van Comune die Perugia Comando Polizia Municipale voor het overtreden van verkeerswet. Op 18.07.2017, heeft de huurauto of ergens gestaan waar dat niet mocht of te lang (overschrijding duur). Bijzonder is de vermelding "the violation is not immediately challenged on the following grounds: violation ascertained by atuomatic detection devices provided by art. xxxxx. Er zit ruim een jaar tussen de vaststelling overtreding en het aangetekend ontvangen. Heel wat zoekwerk op internet levert info op over de 360 dagen regeling. Vraag: Kan ik hier een beroep op doen (is een huurauto!) de 360 dagen, en is deze verstrekker bevoegd mij een boete te sturen ?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Vandaag heeft u een oete uit Italië ontvangen, vanwege een parkeerovertreding welke u op 18 juli 2017 met een huurauto begaan heeft. U vraagt zich af of de boete niet al verjaard is.

360 dagen termijn
Volgens de Italiaanse wetgeving moet de boete verstuurd zijn binnen 360 dagen na vaststelling. Onduidelijk is wat er precies met 'vaststelling' wordt bedoeld. Hierover zijn meerdere opvattingen. De ene opvatting is dat het gaat om het moment van vaststelling van de overtreding. De andere opvatting is dat het gaat om de vaststelling van de identiteit van de overtreder. Het vaststellen van de identiteit ligt vaak een tijd na de datum van overtreding, omdat het lang duurt voordat de Italiaanse autoriteiten de gegevens van de kentekenhouder hebben ontvangen van de RDW. Bij huurauto's gaat het 360-dagen termijn lopen op het moment dat de verhuurder de gegevens van de huurder heeft doorgegeven aan de autoriteiten.

Wanneer u met een huurauto een verkeersovertreding heeft begaan, dan zal de verhuurder tevens administratiekosten hiervoor aan u doorbelasten middels creditering van uw creditcard. Aan de hand van de datum van deze creditering kunt u zo herleiden op welke datum uw gegevens ongeveer bekend zou moeten zijn bij de Italiaanse justitie. Vanaf die datum zal de verjaringstermijn van 360 dagen ingaan.

Conclusie is dat zo goed als zeker de boete in uw geval nog niet verjaard is.

Meer informatie over verkeersboetes uit Italië vindt u op onze website.