Oplichting wat moet ik nu verder doen?

Vraag gesteld door Jaca Kerkhofs op 27 juli 2016

Op 10 juni 2016 ben ik gaan tanken bij een tankstion Bettembourg, 130 Route de Luxembourg.
Tijdens het tanken kwam een mevrouw naar mij toe om te vertellen dat ik met mij caravan tegen hun auto heb gereden. Ik zelf heb niets gevoeld en kon ook aan mijn caravan geen schade ontdekken welke zou duiden op een aanrijding.
Ik kreeg het sterke idee dat men mij van iets wilde beschuldigen waaraan ik nog part of deel had. Zeker omdat er nog een zogenaamde getuigen erbij kwam die tijdens het gebeuren aan de anderezijde van het tankstation achter het stuur van zijn camper zat.
Het is om deze redenen dat ik geen schadeformulier heb willen invullen waarbij mijn schuld dan bij voorbaat al vast staat.
Ik heb gezegd ; u hebt mijn autonummer en neem maar contact op met uw verzekering.
Ik kreeg sterk de indruk dat men een eerdere schade op iemand wil verhalen.

Dit bericht heb ik dezelfde dag naar mijn verzekering verzonden. Nu krijg ik bericht van de Politie om in Luxenburg even een toelichting te komen geven, wat ca 700 Km rijden is. Er moet toch een eenvoudiger oplossing zijn b.v. hier bij de politie een verklaring af te geven. Hoe kan/moet ik verder handelen. Ik ben Allrisk verzekerd dus ik heb geen probleem met schade als ik el schuldig blijk te zijn.

Antwoord van David

ANWB Expert

U zou schade hebben veroorzaakt aan een andere auto met uw caravan in Luxemburg. U heeft geen schadeformulier ingevuld, omdat u stelt deze schade niet te hebben veroorzaakt. Nu bent u opgeroepen door de politie in Luxemburg een verklaring af te geven.

Luxemburg kan een internationaal rechtshulpverzoek doen aan Nederland waardoor u in Nederland door de politie kan worden gehoord. Als u in Luxemburg wordt verwacht, zou ik adviseren telefonisch contact op te nemen met de politie in Luxemburg en te overleggen over de mogelijkheid een schriftelijke verklaring (bijvoorbeeld in het Engels) op te sturen.

Met een verklaring kunt u uw versie van het gebeurde geven, bijvoorbeeld dat er door u geen schade is geconstateerd en dat u het idee had opgelicht te worden. Verklaart u niets en komt het tot een rechtszaak, dan kan u bij verstek worden veroordeeld en kan bijvoorbeeld een boete opgelegd worden.