Na overeenkomst ingelicht Import auto

Vraag gesteld door GLE op 08 februari 2017

Het is een beetje een apart verhaal.
Een garagebedrijf in Leiden had een actie waarbij een Ford Focus van 2014, van eerste eigenaar, lage km-stand voor een leuke prijs kon kopen.

Op een zaterdag gingen wij daarheen en hebben wij in een mooie zwarte gezeten. Die wilde wij wel kopen. echter die was al verkocht. Maar het was een grote partij die ze hadden ingekocht. Dus nog meer keuze.
We zagen we een andere zwarte, maar die had echt krassen en butsen, die wilde we dus niet. Verkoper garandeerde ons dat hij een zwarte had die geen krassen en butsen had.
We hebben een proefrit gemaakt in een blauwe die er stond en die reed superlekker, dus wij wilde wel een Ford focus.
Echter moest de financiering rond zijn, maar dat was geen probleem en waar wij bij zaten werd DTC direct gebeld. N.a.v. ons opgegeven salarissen dachten zij wel dat we konden financieren.
Afgesproken met de verkoper dat het onder voorbehoud van financiering was en als wij akkoord gingen met termijn bedrag. Het laatste ontkent hij overigens, dus zitten wij vast aan een getekende overeenkomst.
Maar daarnaast hadden we afgesproken dat er de woensdag erna 3 zwarte auto klaar zouden staan waaruit we konden kiezen. Op onze overeenkomst hadden we laten zetten: Zonder krassen of butsen.

Nadat we het weekend nagedacht hadden, was het toch wel vreemd dat we dus een auto gekocht, zonder deze eigenlijk gezien te hebben. We hebben ons dus laten overrulen met de belofte dat al de auto hetzelfde eruit zouden zien.
Maar eronderuit konden we niet. Maandag wel direct gebeld en we werden weer gerustgesteld door een collega van de verkoper.

Op woensdag werden wij opgebeld dat er geen auto voor ons was. Vreemd verhaal. We zouden gebeld worden wanneer er wel zwarte auto's waren. Die waren er dus zaterdag.
Na een proefrit kwamen we erchter dat de motorkap scheef was en klonk een rare ratel wanneer we koppelden. en er waren beschadigingen. Deze auto wilde we dus niet.
We zagen een mooie Focus met een andere kleur. Hier ook een proefrit ingemaakt en bij gebrek aan de ons beloofde keuze, hebben we gekozen deze auto te nemen.
Maar wel onder voorwaarde dat een paar kleine butsjes in de achterklep werd overgespoten.. Geen probleem.
Tegenvaller was wel dat de kmstand niet onder de 50.000 was, zoals beloofd, maar 57000.
En opeens bleek dat de auto geïmporteerd was uit Spanje..
Tijdens de overdracht werd er verteld dat de auto van een verhuurbedrijf in spanje geweest was.
Een beetje beduusd hebben we de auto meegenomen en toen kwamen de vragen....
1e eigenaar= verhuurbedrijf??? Dus meerdere mensen hebben erin gereden..
Import Spanje??
Als we beide hadden geweten hadden we de auto nooit gekocht.

Kortom het hele verhaal is zoo raar. Misschien dom dat we getekend hebben voor een auto die we niet hebben gezien. Maar er stonden veel Ford Focussen op het terrein die er supermooi uitzagen, maar geen zwarte... En als belooft wordt dat ze echt wel zwarte hebben, die mooi zijn... noem het Naief... dat is het ws ook...

Maar nu rijden we dus in een auto, die we eigenlijk niet willen...
Vanmiddag heb ik gesprek met de garage...
Wat kan ik doen, wat zijn onze rechten??

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft bij een autobedrijf een gebruikte Ford Focus (zwart/2014/ 6 maanden garantie)) gekocht. Uiteindelijk kon de verkoper geen zwarte Ford Focus leveren. Uiteindelijk bent u ingestemd met een bruine Ford Focus. Pas na sluiten koopovereenkomst informeerde de verkoper dat de auto afkomstig is van een verhuurbedrijf uit Spanje. Mede op grond van deze informatie wilt u de koop ongedaan maken. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Het spreekt voor zich dat u bij een volgende keer nooit een handtekening moet plaatsen onder een koopovereenkomst, zonder dat u weet wat u nu feitelijk gekocht heeft. Op zijn minst had u de auto moeten eerst moeten bekijken, proefrit maken en een eventuele aankoopkeuring kunnen laten uitvoeren.

Het enige waar u zich nog op kunt beroepen is op het feit dat de verkoper u pas na sluiten koopovereenkomst geïnformeerd heeft over de herkomst van de auto. Bij de juiste voorstelling van zaken zou u de auto niet of niet voor die prijs hebben gekocht.

Het is nu zaak om zwart-op-wit te krijgen dat de verkoper u pas na sluiten koopovereenkomst geïnformeerd heeft over de herkomst.

Vervolgens zou u zich kunnen beroepen op dwaling ex art 6:228 BW.

Meer informatie over dwaling bij aankoop vindt u op onze website.