Motordefect na aanschaf bus (binnen 4 mnd.)

Vraag gesteld door Janco123 op 31 oktober 2018

4 maand geleden heb ik een bus gekocht op financieel lease basis. De prijs €12,500, km-stand 178.000, bouwjaar 2015, kenteken VN-208-G.

Eén week geleden start ik ´s ochtends de bus. Ik bemerk een vreemd geluid en geef vervolgens gas. Het lawaai wordt erger. Ik heb toen de ANWB gebeld. Zijn langs gekomen en mij geadviseerd door te rijden.

Bij een garagemonteur gebracht. Die dacht aanvankelijk aan de verstuivers. Maar gecontroleerd en lijken goed. Waarschijnlijk is het één van de zuigers. Dit houdt dus in een motordefect en sowieso een €1000,- + reparatie. (vermoedelijk tussen €3000,- à €4000,-)

Ik ga vanmiddag bellen met het bedrijf waar ik de bus gekocht heb. En zou graag van te voren enig advies willen inwinnen over de mogelijkheden op het verhalen van de kosten. Ik heb namelijk op jullie site iets gelezen over de non-conformiteitsregeling.

Ik hoor graag snel van u.

mvg,

Janco

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft bij een garagist een Peugeot Boxer (2015/178.000 km) gekocht op basis van financial lease. Vier maanden na levering is er een gebrek aan de motor (zuigers) geconstateerd. Kosten herstel wordt op € 3.000 - 4.000,- geschat. U vraagt zich af voor wiens rekening deze kosten komen.

Bij beantwoording van de vraag ga ik er gemakshalve vanuit, dat u de auto zakelijk heeft aangeschaft.

Allereerst dient vast komen te staan dat de zuigers daadwerkelijk defect zijn.

Vervolgens moet de koopovereenkomst en de toepasselijke algemene voorwaarden uitsluitsel bieden of u zich op (wettelijke)garantie kunt beroepen. Anders zullen de kosten voor uw eigen rekening komen.