Mag een (vracht)auto, met ter plaatse geldende maximale snelheid, gebruik maken van de berm?

Vraag gesteld door Bas Dekker op 15 juli 2016

Een (gesleepte) vrachtwagen wijkt uit voor tegenliggers. Door beperkt zicht (hij kan slecht langs het trekkende voertuig kijken) en de smalle weg (4,5 meter) wijkt hij zover uit naar rechts dat de (dubbele) achterwielen volledig in de berm rijden (60-70 cm). Het daar liggende split en takken worden hoog opgeworpen en, mede door de snelheid (80 km. p/u) daarbij wordt mijn auto "gezandstraald". Er zitten twee sterretjes op de voorruit bij de A-stijl. Deze ontwikkelen zich binnen een uur in een scheur van 40-50 cm. Ik stel het transportbedrijf aansprakelijk voor alleen de voorruit, hoewel er ook veel lakschade is. Deze stelt dat rijden in de berm niet onrechtmatig is en is derhalve niet aansprakelijk voor de schade.

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft schade als gevolg van steenslag. Deze is veroorzaakt door een manoeuvre waarbij de voorligger (een gesleepte vrachtauto) de berm heeft geraakt.

U heeft het transportbedrijf aansprakelijk gesteld. Zij wijzen aansprakelijkheid echter af.

Het uitgangspunt na een verkeersongeluk is dat ieder zijn eigen schade draagt. Alleen als kan worden vastgesteld dat iemand anders aansprakelijk is voor het ongeluk, kunt u een schadevergoeding van die persoon eisen.

Om uw schade te kunnen verhalen zult u moeten bewijzen dat het transportbedrijf een fout heeft gemaakt als gevolg waarvan u schade heeft geleden. Een uitwijk manoeuvre op zich is daarvoor niet voldoende. Dit is namelijk niet direct een onrechtmatige handeling of een fout. Indien de vrachtauto bijvoorbeeld te hard reed of een andere mogelijkheid had om een aanrijding te voorkomen zou dit wel aansprakelijkheid kunnen opleveren. U zult dit cehter aan moeten tonen.

Meer informatie over aansprakelijkheid en bewijs vindt u op onze website.