Wat kan ik eisen bij garage, na aankoop tweedehands auto zonder garantie waar bij de auto na 5 dagen de auto van de weggesleept moet worden?

Vraag gesteld door A.jvdw op 26 september 2016

20-4-2016 heb ik een Opel corsa uit 1998 gekocht (KMstand 168.000) bij een garage die niet aangesloten is bij de Bovag. De auto was in goede staat en zou goed moeten werken, de auto had voor aankoop nog een keuring gehad diezelfde maand door de garage. De auto zelf ook met iemand die veel verstand heeft van auto's gecontroleerd voor aankoop.

De auto is zonder garantie gekocht voor 900 euro. 24-9 tijdens het rijden op de snelweg begon het lampje van de moter te branden. Uiteindelijk ANWB moeten bellen en lid moeten worden, auto kon niet meer gestart worden. Auto is uiteindelijk door de ANWB weggesleept. Waarschijnlijk zou de koppakking kapot zijn, de koelvloeistof was leeg, terwijl deze nog gecontroleerd was bij de aankoop.

1. Wat mag ik eisen van de garage omtrent de betaling van de repareerkosten, en de aansluitkosten van de ANWB + extra kosten omdat ik nog niet lid was.

2. Zou ik eventueel ook de koop nog kunnen ontbinden?
3. of zijn er andere tips wat ik zou kunnen doen?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

april 2016 heeft een Opel Corsa (1998/168.000 km) gekocht vooor € 900, zonder garantie. Vijf maanden na aanschaf blijkt de koppakking stuk. U vraagt zich af of u de reparatiekosten kan verhalen op de verkoper.

In casu kunt u geen beroep doep op garantie. U kunt als consument wellcht nog wel een beroep doen op de wet. U mag als consument namelijk redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, koopprijs, onderhoud en het gebrek zelf.

Ook moet het gebrek bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan mag worden aangenomen dat dit het geval is. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan.

In uw geval betreft het een auto van 18 jaar oud. Daarbij kunt u niet meer zonder meer stellen dat u geen enkel gebrek hoefde te verwachten.

Conclusie; met name gelet op het bouwjaar en de prijs die u voor de auto heeft betaald, acht ik het uitgesloten dat u - middels een beroep op conformiteit - de herstelkosten voor rekening van de verkoper zullen komen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.***

Reactie van A.jvdw:

Ik heb de datum verkeerd beschreven, ik heb de auto 20 september gekocht, en binnen 4 dagen ging hij dus stuk***

Reactie van Michiel Claesen:

Nu blijkt dat de auto binnen 4 dagen met een lekke koppakking kampte, maakt dat de verkoper dit behoorde te weten. Bij inkoop van de auto zal de verkoper redelijkerwijs de auto hebben onderzocht.

Ik adviseer u verhaal te halen bij de garagist op grond van dwaling ex art 6:228 BW.

Meer informatie over dwaling bij aankoop vindt u op onze website.