Gebreken na aanschaf

Vraag gesteld door BramT op 09 juni 2016

Vorig jaar kocht mijn dochter een Ford Ka van 2 jaar oud bij een garage, welke op internet werd aangeprezen werd als "nette auto, in nieuwstaat". De auto zag er inderdaad goed uit. Nu (vandaag) ging de auto voor een beurt en APK keuring naar de dealer met de opmerking dat er af en toe een gepiep/gekraak te horen is. Uiteindelijk bleek de kraak uit een rubber in de voorwielophanging te komen. Bij demontage bleek er op amateuristische wijze een reparatie te zijn gedaan, waarbij er gelast en geslepen was aan het subframe. De auto werd afgekeurd en mijn dochter kijkt tegen een kostenpost van ruim € 1.500 aan! Kunnen we dit nog verhalen bij de verkoper na meer dan een jaar?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert


Uw dochter heeft vorig een recente Ford Ka (2 jaar oud) gekocht bij een garage. In de advertentie is de auto aangeprezen 'nette auto, in nieuw staat'. Onlangs is de auto bij apk afgekeurd. De auto blijkt schade te hebben gehad, welke slecht hersteld is. Herstelkosten bedragen € 1.500,-. U vraagt zich af of de schade verhaalbaar is op de verkoper.

Naast een beroep op conformiteit (zgn wettelijke garantie) ex art 7:17 BW e.v., kunt u zich eveneens beroepen op dwaling.

Conformiteit
Gaat uit van de redelijke verwachting die u van een product mag hebben, gebasseerd van onder meer de informatie van de verkoper, de koopprijs, bouwjaar.

Vast staat dat de auto schade heeft gehad, welke slecht hersteld is. Dit heeft u - zeker bij een jonge occcasion - niet te verwachten. U dient de verkoper op de gebreken te wijzen en hem in de gelegenheid te stellen de schade deugdelijk te herstellen.

Dwaling
Bij dwaling wordt er een overeenkomst gesloten op basis van verkeerde informatie. Deze informatie moet zo belangrijk zijn dat als de koper het had geweten, hij de koop niet zou hebben gesloten of voor een aanzienlijk lagere prijs.

Een koper heeft een onderzoeksplicht. Zaken die hij/zij belangrijk vindt moet hij/zij onderzoeken en bespreken voor het sluiten van de koopovereenkomst.

De koper heeft echter geen/beperkte onderzoeksverplichting, indien de verkoper de aanwezigheid/afwezigheid van zaken heeft toegezegd. Bijvoorbeeld in een advertentie of op een koopovereenkomst.

Geschillen
Indien de garage lid is van de BOVAG, kunt u het geschil eventueel voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Voor meer informatie over klachten na aankoop, verwijs ik u graag naar onze website.