Diestal navigatie en meer uit auto's door onveilig ontwerp sluitsystemen auto. Groepsvordering mogelijk?

Vraag gesteld door PPE op 05 augustus 2016

Beste,
Bij mij is onder het slaapkamerraam de navigatie uit mijn auto (BMW 5) gestolen. Dit zonder inbraaksporen. Gelukkig dekt de verzekering de schade van meer dan €7000,-. Ik ben er een beetje ingedoken hoe dit kan en het blijkt dat veel autofabrikanten sluitsystemen op de markt brengen die bekend onveilig zijn. Nu is mijn auto gerepareerd en het is eigenlijk wachten op de volgende keer. Volgens de dealer is er niets aan te doen. De dieven zijn zo slim.... Maar dat accepteren we toch ook niet van banken. Als die hun beveiliging niet op orde hebben dan vergoeden ze de schade. Wat me bij de autodealer nog het meest dwarszit is dat er geen enkele inspanning is om bijv. met updates bekende zwakheden te op te lossen (vergelijk het met de security updates van Microsoft). Het is een plaag met heel veel miljoenen schade. Die betalen we met zijn allen en iedereen kijkt de andere kant op. Ik vraag me af of we als groep een kans maken met een gerechtelijke procedure (Groepsvordering) als we een beroep doen op de (non-) Conformiteit/ "wettelijke garantie". Volgens de wet kun je herstel van het gebrek of vervanging van het product eisen van de verkoper, als je kunt aantonen dat het product niet de eigenschappen heeft die je op grond van de overeenkomst mag verwachten. Dit staat in artikel 7:17 van het Burgerlijk Wetboek. In het geval van vele autobezitters hoef je niet te accepteren dat iedere crimineel zo je auto kan openen en ermee kan wegrijden of spullen eruit kan stelen. Ook omdat het technisch mogelijk is iets veiligers te ontwerpen. De inbraak in auto's is simpelweg informatiebeveiliging en als je ziet wat de ontwikkelingen zijn voor bedrijven (bijv. het verplicht melden als ze gehackt zijn, verplicht maatregelen nemen ter voorkoming van hacks etc) dan is er iets grondig mis met de autoindustrie. Wat denkt u ervan?. Ik ben bereid een redelijke financiële bijdrage i.g.v. een groepsvordering te doen. Groet, Paul

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U bent van mening dat de diefstal van de navigatie uit uw auto te wijten is aan een onveilig sluitsysteem van uw auto. U vraagt zich af of een groepsvordering mogelijk is.

Voorwaarden
Een groepsvordering (collectieve actie) moet worden voldaan aan een aantal eisen. Zo moet u een stichting of vereniging oprichten ten behoeve van een groep benadeelden die een gemeenschappelijk belang hebben. Hiervoor moet u naar een notaris. Eventueel andere gedupeerden moeten worden gevonden en bereid zijn zich aan te sluiten bij de collectieve actie.

Tegen wie
Dan is er de vraag tegen wie u een dergelijke procedure zou willen voeren. Een procedure tegen de fabrikant lijkt het meest voor de hand te liggen. Een vordering op basis van non-conformiteit tegen de fabrikant is niet mogelijk. Zo’n procedure kunt u alleen individueel voeren tegen de verkoper van de auto.
Het vorderen van schadevergoeding in een groepsvordering is ook niet mogelijk. Maar andere vorderingen , bijvoorbeeld een verklaring voor recht dat het product ondeugdelijk is of dat er onrechtmatig is gehandeld, zou naar mijn mening wel mogelijk zijn.

Voor uitgebreide, meer specifieke, informatie over de mogelijkheden van een groepsvordering raad ik u aan u contact op te nemen met een deskundige op dit gebied.

Ik heb uw signaal doorgegeven aan onze afdeling Belangenbehartiging.***

Reactie van PPE:

Hartelijk dank voor uw uitgebreide antwoord. Ik ga er mee aan de slag en op zoek naar een deskundige in groepsvorderingen.