Boete ontvangen uit Italie

Vraag gesteld door DebEd op 19 mei 2017

Beste ANWB, Gisteren hebben we een boete ontvangen van 30-07-2016 10:02 uur. Er staat 'entrance in pedestrian area or in restricted traffic area without having the prescribed authorisation'. Maar de situatie was als volgt: op die bewuste zaterdag wilden we naar de markt in Ravenna. Onze tomtom stuurde ons steeds richting een straat waar duidelijk vermeld stond dat we die NIET in mochten. Dat deden we dus ook niet met als gevolg dat we steeds rondjes reden en geen steek verder kwamen. Elke keer kwamen we weer op hetzelfde kruispunt uit waar de tomtom ons linksaf stuurde en we alleen rechtsaf mochten. Na het zoveelste rondje ben ik uitgestapt om de weg te vragen naar de markt. Er kwam een politieauto aan die ik wenkte en die sloeg linksaf (!!) en stopte (in de straat dus waar we NIET in mochten!!). Ik vroeg de weg, maar helaas spraken zei geen engels en mijn italiaans is ook niet goed. Dus met wat handen en voeten werk heb ik ze duidelijk kunnen maken dat ik op zoek was naar de markt. Ze waren uiterst behulpzaam en vriendelijk. Aangezien de communicatie niet soepel verliep maakten zij mij duidelijk dat we maar achter hun aan moesten rijden en dan zouden ze op die manier ons de weg wijzen. Op het moment dat ik naar onze auto terugliep en het aan mijn man wilde uitleggen, begonnen zij al te rijden. Ik ben toen maar snel ingestapt en we zijn dus linksaf geslagen om achter hun aan te kunnen rijden. Het gebied in waar het dus niet mocht! We maakte een foto van de politieauto zodat we het kenteken hadden en tevens bewijs dat we niet zelf maar achter de politie aan het gebied in reden. De foto is op 30-07-2016 om 10:03 door mij gemaakt. Als we nu binnen 5 dagen (dus voor dinsdag 23 mei) dan hebben we 30% korting en betalen we 'maar' €92,70 en anders €117. Na 60 dagen is het €199. Onze vraag is of het zin heeft om bezwaar te maken en wat als het bezwaar niet erkend wordt. Wat is dan het bedrag wat we moeten betalen? De bekeuring hebben we rechtstreeks van 'Comune die Ravenna, Polizia Municipale' ontvangen. Dus de communicatie moet schat ik zo in het italiaans (Oeps!). In afwachting van jullie antwoord. Met vriendelijke groet

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Onlangs heeft u een boete uit Italië ontvangen, vanwege het inrijden van een voetgangersgebied. U had ter plaatse agenten de weg gevraagd naar de markt, en was in de veronderstelling dat zij u de weg zouden wijzen en reed achter hen aan. Indien u de boete binnen 5 dagen voldoet, betaalt u een gereduceerd tarief (30% korting). U vraagt zich af wat nu wijsheid is.

Indien u een boete betwist, dan is het aan u om te bewijzen dat u de overtreding niet heeft begaan, dan wel dat u zich kan beroepen op bijzondere omstandigheden zoals; het opvolgen van aanwijzingen/bevel van de politie, of dat u beschikt over een ontheffing, etc.

Als u bezwaar wilt maken tegen de opgelegde boete, dan is het aan u om te bewijzen dat u instructies van de desbetreffende agenten opvolgde. De kans is niet uitgesloten, dat uw bezwaar ongegrond wordt verklaard.

Kortom; u kunt overwegen om bezwaar te maken tegen de boete, met het risico dat bij afwijzing van uw bezwaar u de initiële (oorspronkelijke) boete van € 117,- verschuldigd bent.

Meer informatie over verkeersboetes uit Italië en over inrijverbod Italiaanse steden vindt u op onze website.