aansprakelijkheid en kosten reparatie motorfiets

Vraag gesteld door horstgrutering op 13 juli 2017

Naar de aanschaf van een tweedehands motorfiets(Honda NX250 uit 1992) op 11 juni j.l. met ca. 32.000km , die heel fijn en eigenlijk perfect liep wilde ik nog één zaak laten controleren: de kleppen speling (controle interval ca. alle 36.000km). Wat bij dit type motor een ingewikkeldere procedure is ivm met schijfjes.
S'ochtends reed ik de motor naar de dealer. In de middag werd ik door de dealer gebeld: "De speling was oké maar de motor is naar het starten gecrasht en heeft geen compressie meer. Ik los het wel weer op je kunt 'm nog niet ophalen." Door verkeerde kleppen timing is uitlaatklep krom geslagen.

De dealer had dinsdagmiddag inmiddels de motor al uitklaar gehaald en zal uiteraard ook voor zorgen dat ie weer draait, beloofde hij mij.

Ben erg huiverig wie dit allemaal gaat betalen... Oorspronkelijk gaf de dealer mij een prijsindicatie van ca €200 euro

Nou is mijn vraag:

Als ik mijn motor naar een dealer breng wie is er dan verantwoordelijk/aansprakerlijk voor mogelijke schade die op dat moment ontstaat? Het is (helaas) geen BOVAG/FOCWA garage. Een natuurlijk

Wie mag dit allemaal betalen?

De motor liep echter tot op de dag van de de onderhoudsbeurt perfect.

Misschien kunnen jullie mij een reactie/antwoord geven op mijn vraag ?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Onlangs heeft u uw motorfiets voor onderhoud aangeboden aan de garagist. Hierbij heeft de garagist een fout begaan waardoor de motor gecrasht is. U vraagt zich af wie er voor de herstelkosten opdraait.

Als ik u goed begrijp heeft de garagst min of meer al toegegeven verantwoordelijk te zijn voor defect raken van de motor. Vooralsnog heeft het er veel van weg dat de garagist de kosten voor herstel draagt. De garagist is immers zonder overleg met u aan de reparatie van de motor begonnen.

Mocht de garagist desondanks u toch een rekening presenteren voor de uitgevoerde reparatie, dan kunt u zich op wanprestatie beroepen ex art 6:74 BW.

Meer informatie over klachten na reparatie of onderhoud vindt u op onze website.