VW heeft bedrog gepleegd door betere cijfers te gebruiken. Ik kocht nu een veel duurdere auto dan de Sandero, mijn oorspronkelijke keuze.

Vraag gesteld door Hans de Man op 10 december 2015

Ik had in 2010 al besloten om een Dacia Sandero te kopen. Omdat de Seat Ibiza ST veel betere milieuwaarden opgaf heb ik na lang afwegen uiteindelijk besloten de Seat Ibiza ST te kopen, puur voor het milieu, want deze auto was aanzienlijk duurder. Daarbij was de wegenbelasting vrijstelling slechts het laatste zetje, echter dat compenseerde maar gedeeltelijk en voor een paar jaar het prijsverschil. Omdat dit mijn laatste nieuwe auto zou worden, wilde ik er ook lang mee doen. Ik voel me dan ook misleid en puur bedrogen. Hierover heb ik nog weinig gelezen. Ik ben van mening dat VW ook hiervoor moet compenseren en niet alleen wat er nu technisch aangeboden wordt.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw vraag is in behandeling genomen. Het antwoord volgt zo spoedig mogelijk.***

Reactie van Yda Matthijssen:

U voelt zich misleid en bedrogen door Volkswagen omdat juist de milieuwaarden de doorslag hebben gegeven bij de keuze voor uw Seat en niet voor de goedkopere Dacia.

Ik begrijp uw ongenoegen. Om uw vraag te kunnen beantwoorden is het nodig eerst een aantal zaken op een rij te zetten.

De sjoemelsoftware is in de auto’s geplaatst om de testresultaten in de VS-waar zeer strenge normen gelden- te beïnvloeden. Sjoemelsoftware mag op grond van de EU regelgeving niet in auto’s zitten. Dat is de reden dat alle auto’s in 2016 worden terug geroepen. Maar er is nog geen bewijs dat de sjoemelsoftware de uitslag van de Europese test –waar de normen veel en veel minder streng zijn  dan in de VS- heeft beïnvloed.

De sjoemelsoftware is geplaatst om een  gunstiger beeld te geven van de NOx uitstoot. De Europese energielabels gaan over de CO2 uitstoot en ook de vermeldingen in brochures en prijslijsten gaan over CO2 uitstoot. Ook het belastingvoordeel dat u hebt gehad, is gebaseerd op CO2 uitstoot.

U wilt compensatie voor het bedrog door het gebruik van sjoemelsoftware. Het bedrog is gepleegd door Volkswagen AG. De Nederlandse importeur en dealer waren tot september 2015 niet op de hoogte. Dus er is geen sprake van bedrog door hen bij het sluiten van de koopovereenkomst. Dat betekent dat u op dit moment  met uw verzoek om compensatie alleen bij Volkswagen AG terecht zou kunnen omdat zij een onrechtmatige daad hebben gepleegd. U moet dan bewijzen dat u schade hebt geleden door deze onrechtmatige daad. Ik vermoed dat het lastig zal zijn om te bewijzen dat u uw keuze gemaakt hebt op de aangegeven gronden. Tenslotte is de vraag of -als u voldoende bewijs kan leveren-  de claim hoog genoeg is om een zaak tegen Volkswagen AG te beginnen.

Dat betekent niet dat Volkswagen AG makkelijk wegkomt. De verwachting is dat verschillende overheden flinke boetes zullen opleggen en onterechte belastingvoordelen die consumenten hebben genoten, terug zullen vorderen bij de fabrikant.

Op anwb.nl houden wij de ontwikkelingen in dit dieselgate dossier bij.