verborgen verbreken na verkoop auto

Vraag gesteld door hakolk op 14 december 2015

Gisteren werd ik 3 weken na het ophalen van mijn nieuwe auto gebeld door de garage dat zij een verborgen gebreken hebben gevonden aan mijn oude auto. Het blijkt dat er problemen zijn met de versnellingsbak en de reparatiekosten zouden circa € 1000,- bedragen. Het voorstel van de garage was om de kosten te delen en allebei € 500,- voor ons rekening te nemen. Ik heb natuurlijk meteen aangegeven dat ik het hier niet mee eens ben aangezien zij alle kans hebben gehad om de auto bij inruil uitvoerig na te kijken. Ze hebben echter niet de moeite genomen om dit te doen en hebben de auto dan ook niet gestart. Er was al langere tijd een vreemd geluid te horen maar bij mijn garage hebben ze gezegd dat er ik er gewoon mee kon rijden. Het geluid was wel irritant maar verder was er niets aan de hand.

Mijn vraag is nu in hoeverre moet ik hier op in gaan. Het spreekt als vanzelf dat ik deze kosten niet wil gaan betalen. Bovendien vind ik dat de garage in gebreken is gebleven. Door de auto te starten hadden ze dit probleem waar kunnen nemen. Ik ben dan ook van mening dat het hier niet gaat om een verborgen gebreken maar nalatigheid van hun kant.

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft uw auto ingeruild. De garage geeft aan dat er een probleem is met de versnellingsbak. U wordt nu geconfronteerd met de kosten hiervoor.

Als u uw auto inruilt bij een garage moet u als particuliere verkoper aan de garage meedelen wat u weet van de auto. De garage moet van zijn kant de auto ook onderzoeken. Zij kopen immers een auto van een niet professionele verkoper. Als u echter aangeeft dat de auto prima is mogen zij daar wel van uitgaan. 

U geeft aan dat er inderdaad een irritant geluid aanwezig was. Zodanig dat u dit aan uw eigen garage heeft voorgelegd. Hier werd vervolgens aangegeven dat u gewoon kon doorrijden. De vraag is of u dit toch aan de inkopende garage had moeten melden. U zou een verklaring kunnen opvragen van de garage die het geluid heeft onderzocht om zo te onderbouwen dat u zich niet bewust was van het belang van dit geluid en dus ook geen mededeling heeft gedaan. Alleen als u als particulier moet begrijpen dat er een probleem is en u vertelt dit niet kunt u voor de kosten worden aangesproken. De garage moet dit wel aan kunnen tonen om de kosten op u te kunnen verhalen.

Meer informatie over particuliere verkoop vindt u op onze website.