toelating auto op partner zonder verkopen aan partner

Vraag gesteld door redprimel op 07 juli 2017

hallo. sorry ik praat nog niet goed Nederlands. mijn vrouw heeft net een auto gekocht, die is al tenaamgestellt op haar naam. nu hebben wij allebij onser duitse rijbewijs naar de nederlandse rijbewijs willen laten omwisselen, maar dit duurt langer dan wij dachten. toen heb allen ik nu de rijbewijs laten onwisselen omdat tenminste met mijn vrouw nog nog een person van ons een rijbewijs hebt in de tussentijd(je krijgt de oude rijbewijs afgepakt en krijgt geen voorlopige). nu hellaas zegt de verzekerar dat mijn vrouw een geldige nederlandse rijbewijs tot en 3 weken hebben moet, maar dann zijn wij al op vakantie. met de auto. ik willde allen gaan rijden/sturen en wij willden starten meteen als ik mijn nederlandse rijbewijs heb. dat was de plan… nu komt mijn vraag: is het mogelijk nu deze auto op mijn nam bij de rdw tenaam te stellen(zonder dat ik de auto moet kopen…), en danaa ook de verzekering op mijn naam te laten lopen? of heeft iemand een andere idee wat wij kunnen doen om nog lekker met de kinderen op vakantie te gaan? heel bedankt voor alle hulp met deze bizarre situatie! hartelijke groeten, t.

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U wilt weten of u zonder de auto over te kopen van uw vrouw de tenaamstelling op uw naam kunt zetten. Ook wilt u weten of u die auto op uw naam mag verzekeren.

U kunt in dit geval de auto op uw naam laten zetten zonder deze daadwerkelijk over te kopen. Echter, het is niet nodig om in dit geval de auto op uw naam te zetten om de auto te kunnen verzekeren. Dat kan namelijk ook zonder dat de auto op uw naam staat.

Ik adviseer u om hierover contact op te nemen met uw verzekeraar.***

Reactie van redprimel:

Heel bedankt Marika,

bizarr. wij kunnen allen kontakt opnemen via independer, niet direkt met de verzekeraar. volgens zegt independer dat de verzekeraar zegt, dat juist dit niet mag.
ik denk we gaan naar en andere verzekeraar direkt zoeken, die definitief zegt dat het het auto op de naam van mijn vrouw mag blijven staan (zonder dat zij momenteel nog een nederlandse rijbewijs hebt, maar binnen enkelen weken...). En als ik dan mijn Nederlandse rijbewijs heb, naar deze verzekeraar, via independer, wisselen.***

Reactie van Michiel Claesen:

Enige voorwaarde is wel dat uw vrouw op het zelfde adres (Gemeentelijke Basisadministratie) ingeschreven moeten staan.

Hou er wel rekening mee dat de eventueel opgebouwde schadevrije jaren normaliter niet overgedraagbaar zijn.

Kortom; laat u goed voorlichten door uw huidige of toekomstige verzekeraar.

Overigens biedt de ANWB ook autoverzekeringen aan; Scherp geprijsd met een goede dekking. En, hoe langer u lid bent, des te hoger de korting!***

Reactie van redprimel:

Dankjewel Michiel.