ongeval met huurauto in de VS

Vraag gesteld door mevr Roos op 15 november 2017

In juni hebben wij met een huurauto een aanrijding gehad in de VS. Wij, 4 volwassenen, hadden een reis geboekt inclusief huur auto. Bij het reisbureau hebben wij mondeling doorgegeven dat meerdere personen gingen rijden. Niet zo verwonderlijk wanneer je elke dag ongeveer 300 km reist. Nu blijken wij niet verzekert te zijn omdat er geen schriftelijke melding is gemaakt op het contract dat er meerdere bestuurders zullen zijn. Dit is ons niet vertelt, het staat wel in het contract. Het reisbureau beroept zich op het contract. Heeft het reis bureau en het verhuurbedrijf geen meldingsplicht om dit aan te geven? Het lijkt mij erg cruciaal om dit te melden, zeker bij een dergelijke reis.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In juni 2017 was u in Amerika met uw huurauto betrokken bij een aanrijding. De schade wordt niet vergoed door de verzekeraar, daar het reisbureau verzuimd had, alle reisgenoten als bestuurder op te geven bij de verhuurder. U vraagt zich af of u uw schade kunt verhalen op het reisbureau.

De verzekeraar van de huurauto staat volledig in haar recht, de schade op de huurder te verhalen, wanneer er schade is gereden door een persoon die niet als bestuurder vermeld staat in de huurovereenkomst.

Nu u stelt dat het reisbureau een kapitale blunder heeft begaan bij boeking van de pakketreis - door niet aan autoverhuurder alle namen van de bestuurders op te geven - is het aan u om dit ook te bewijzen. ('wie eist, bewijst').

Wij raden reizigers om die reden dan ook altijd aan, om de boekingsbevestiging (inclusief de huurovereenkomst auto) na ontvangst te controleren op fouten. Kennelijk heeft het gehele reisgezelschap deze misser allen over het hoofd gezien, met alle gevolgen van dien.

Al bij al zie ik het somber voor u in.