Lengte van Garantie

Vraag gesteld door Kees 70 op 12 maart 2018

Hoe zit het met garantie als het Toyota dealerschap is over genomen door een andere Toyota dealer. Toen ik mijn auto kocht kreeg ik 3 jaar Gommans en Jansen Topgarantie. Nu na 2 jaar heb ik deze nodig, maar Gommans en Jansen hebben het hele bedrijf verkocht aan Oosterdorp, ook een toyota dealer. Deze geeft nu aan dat hij alles heeft overgenomen behalve de TOP garantie van Gommans.... Hij kan dus niets voor mij doen, ik kan dus alleen betalen? En de garantie van uit Toyota zelf is natuurlijk allang verlopen. Hoe zit dit, kan dat zo maar?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt of garantie op de door u aangeschafte auto van kracht blijft bij een bedrijfsovername door een andere dealer.

Faillissement
Wanneer er sprake is van een bedrijfsovername (na een faillissement) door een nieuwe eigenaar, dan worden de rechten van de eerdere klanten niet overgenomen. Ook al blijft het bedrijf dezelfde lokatie en voert het dezelfde bedrijfsnaam.

Bedrijfsovername
Bij een 'gewone' bedrijfsovername kan de koper ervoor kiezen al dan niet het klantenbestand (inclusief garantieverplichtingen) eveneens over te nemen, maar meestal gebeurt dat niet.

Fabrieksgarantie
De fabrieksgarantie of garantie waarvoor de dealer een verzekering heeft afgesloten, blijven wéll van kracht.

Wettelijke garantie (conformiteit)
Bij een bedrijfsovername kunt u zich - wanneer zich en gebrek voordoet aan het product - als consument evenmin nog beroepen op de wettelijke garantie.