Ingehouden eigen risico autohuur

Vraag gesteld door Faldo op 06 juli 2016

Ik heb een auto gehuurd via Holidaycars.com in Manchester en daaraan, door een gat in het wegdek, een velg en band beschadigd. De band heb is zelf vervangen en de velg moest volgens de verhuurder, Greenmotion, worden vervangen. Hiervoor werd het eigen risico GBP 995 ingehouden op mijn creditcard. Tot heden heb ik geen afrekening van de schade ontvangen. Ook na herhaaldelijke verzoeken aan Holidaycars.com kwam er geen schot in de zaak. Ook een e-mail aan Greenmotion bracht geen resultaat. Ik vraag mij af of het juist is dat de reparatie niet hoeft te worden verrekend met het eigen risico en ik het verschil teruggestort krijg?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Tijdens de huurperiode heeft u schade aan de band/velg opgelopen van de huurauto. De band heeft u zelf laten vervangen. Voor schade aan de velg heeft de verhuurder het eigen risico van GBP 995 ingehouden. Na veelvuldige verzoeken daartoe heeft u tot op heden geen specificatie vervanging velg ontvangen, noch zijn de kosten vervangen velg verrekend met het ingehouden eigen risico.

Duidelijk is dat een gemiddelde velg van een huurauto géén GBP 995 kost. Dat betekent dat u recht heeftop restitutie van deel ingehouden eigen risico.

Wellicht is het nu nog mogelijk bij uw creditcardmaatschappij desbetreffende inhouding eigen risico/betaling te betwisten.

Een andere mogelijkheid is de kwestie (kosteloos) voor te leggen aan het Europees Consumenten Centrum (ECC; voor grensoverschrijdende geschillen).